Hlavní obsah

Boj o politické trafiky v Praze: Koalice odmítá prošetřit političku, která bere milion

Monika Krobová Hášová pobírá za sezení v dozorčí radě PRE přes milion korun ročně.Video: Háta Sassmannová

 

Reklama

Členka klubu pražské ČSSD velkou odměnu za své členství v dozorčí radě firmy PRE hájí. Jde o náročnou funkci, říká.

Článek

Magistrátní koalice v Praze vedená ANO ve čtvrtek zamítla návrh předsedy České pirátské strany Jakuba Michálka, který chtěl nechat prošetřit příjmy jedné z političek za účast v dozorčí radě městské firmy.

Právnička a politička Monika Krobová Hášová (bezpartajní, členka klubu ČSSD) si podle zjištění Pirátů členstvím v radě firmy PRE vydělá 1 160 617 korun ročně. Ona sama své angažmá i odměny ve firmě hájí s tím, že jde o odbornou a rozsáhlou práci.

„Její úkoly jsou přibližně takové, že čtyřikrát ročně dojde na dozorčí radu, kde si posedí dvě hodiny," řekl Seznamu na adresu Krobové Hášové šéf Pirátů Michálek. Dle jeho slov ho rozhodnutí vládnoucí koalice, že se tento bod vůbec nebude projednávat, zaskočilo - je přesvědčen, že jde o klasický případ „politické trafiky", proti kterým slíbilo vedení města po nástupu do funkcí bojovat.

Krobová Hášová je jednou z političek koalice, která drží v čele města Adrianu Krnáčovou (ANO). Kromě ČSSD v ní působí ještě Trojkoalice (Zelení, lidovci a Starostové).

Podle výroční zprávy PRE z roku 2016 dozorčí rada firmy dohlížela na výkon podnikatelské činnosti či schvalovala smlouvy o výkonu funkce členů představenstva. Radu tvoří osm členů. „Jako právník a advokát působím v dozorčí radě Pražské energetiky, a. s. od roku 2012, nejedná se o žádnou politickou funkci, ale o velmi náročnou právní agendu, za českou stranu zde působím díky své profesi advokáta s tak dlouhou právní praxí a zkušenostmi,” napsala Seznamu Krobová Hášová. Dodává, že agenda je velice rozsáhlá a každý člen dozorčí rady ručí za chybu svým majetkem.

Michálek na svém facebookovém profilu uvedl, že za znovuobsazením Krobové Hášové do dozorčí rady stojí její významný hlas v koalici. Politička mu oponuje - za výší její odměny údajně stojí vysoký hospodářský zisk společnosti z roku 2016. „Pan místopředseda České pirátské strany používá moji osobu k vlastnímu zviditelnění a uráží advokáta, který ve společnosti zodpovědně a v souladu s právními předpisy a stanovami společnosti pracuje,” dodává Krobová Hášová.

Reklama

Doporučované