Hlavní obsah

Boj o poslední enklávu Islámského státu se vyhrocuje

Islámský stát bojuje o poslední enklávu.Video: Zuzana Lachnitová, AP

 

Reklama

Arabasko-syrská koalice SDF s podporou Spojených států narazila na velký odpor bojovníků Islámského státu při útoku na poslední zbytky jejich enklávy. Tu střeží ti nejzkušenější džihádisté.

Článek

Boj o poslední enklávu bojovníků Islámského státu se odehrává ve dvou vesnicích na hranici Iráku a Sýrie. Podle mluvčího Arabsko-syrské koalice Mustafy Baliho se boje, které začaly v sobotu, přes noc vyostřily, píše server BBC. Z oblasti se před bitvou, která začala v sobotu večer, evakuovalo dvacet tisíc civilistů.

„Boj je velmi intenzivní. Uvnitř zůstávají nejzkušenější z bojovníků, kteří brání svoji poslední pevnost. Můžete si představit, s jakou zuřivostí a razancí ten boj probíhá,“ řekl Bali při rozhovoru pro agenturu AP.

SDF se s pomocí amerického letectva v několika posledních měsících podařilo vyhnat islamisty ze severovýchodu Sýrie. V prosinci minulého roku tak americký prezident Donald Trump oznámil stažení amerických vojsk ze syrského území, které odůvodnil porážkou Islámského státu v Sýrii. To vyvolalo vlnu kritiky včetně rezignace tehdejšího ministra obrany Jamese Mattise. Vojáci nakonec zůstanou, dokud nebude chalífát stoprocentně poražen, což by podle Trumpa mělo být „někdy příští týden“.

V roce 2014 kontroloval Islámský stát velkou část Sýrie a část iráckého území, jeho velikost byla srovnatelná s velikostí Velké Británie. Žilo v něm zhruba 7, 7 milionu lidí, píše BBC.

V Iráku byl Islámský stát oficiálně poražen na konci roku 2017. Zbytky džihádistů se však stále nachází na území na západě Sýrie i v Iráku. Podle OSN je v zemích mezi 14 až 18 tisíci bojovníky, včetně tří tisíc zahraničních islamistů. Kromě toho se skupiny příznivců Islámského státu nachází i v Afghánistánu, Egyptě, Libyi, jihovýchodní Asii a na západu Afriky. Oficiální statistika stejně smýšlejících jednotlivců neexistuje.

Reklama

Doporučované