Hlavní obsah

Boj o Pospíšila. Politika chtějí na magistrátu sesadit vlastní spolustraníci

Foto: Profimedia.cz

Jiří Pospíšil.

Reklama

Někdejší populární politik ODS a později předseda TOP 09 Jiří Pospíšil zažívá těžké politické časy.

Článek

Po letech, kdy Jiří Pospíšil bodoval v čele žebříčků popularity, bojuje o politické přežití v čele zastupitelského klubu na pražském magistrátu.

Většina stranických kolegů nechce, aby dále vedl jejich společný klub Spojenci pro Prahu se Starosty a lidovci. Vyčítají mu, že se klubu málo věnuje a práci jeho předsedy díky širokému spektru svých zájmů nezvládá.

Rozhodnout by se o tom mělo tento týden v pátek, na který nespokojenci jednání zastupitelského klubu svolali. Dle informací Seznam Zpráv v současnosti po Pospíšilově odvolání volá šest zastupitelů za TOP 09, sedmý váhá a osmým je právě Pospíšil.

Ve společném magistrátním klubu je dále jeden lidovec a čtyři zástupci STAN. Jejich představitelé v hlavním městě ale Seznam Zprávám řekli, že jde o věc TOP 09 a nemíní do sporu zasahovat. Na odvolání Pospíšila je třeba sedm hlasů.

„Ano, potvrzuji vaši informaci, v pátek se má o tomto hlasovat,“ uvedl pro Seznam Zprávy Jiří Pospíšil. O budoucnosti někdejšího šéfa se v partaji v posledních dnech jednalo na více schůzkách. Rozepře mezi pražskými zastupiteli řešilo pražské předsednictvo, pražský výbor i celorepublikové vedení strany.

„O mém působení v čele zastupitelského klubu jsme vedli dlouhou debatu na předsednictvu pražské TOP 09, kdy mě ze čtrnácti členů předsednictva jasně podpořilo dvanáct z nich. Nyní je tedy na jednotlivých členech klubu, zda toto doporučení strany vezmou nebo nevezmou v potaz,“ dodal.

Budoucí kandidát na primátora

Pospíšil kvůli neshodám přesunul krajský sněm TOP 09 ze září na červen. „Je třeba, aby se to co nejrychleji vyřešilo,“ řekl Seznam Zprávám Pospíšil. Poměr sil v pražské TOP 09 určí, jak bude vypadat kandidátka v hlavním městě v roce 2022. A kdo bude za stranu kandidovat na primátora.

Pospíšil se prý chce obhájit zhruba před stovkou členů na stranické půdě a neprat špinavé prádlo na veřejnosti. Právě rozsáhlá většina by podle něj měla rozhodnout, kdo má ve sporu navrch. Podle něj jsou ale věci, které mu kolegové ze zastupitelstva vytýkají, jen zástupné. „Jestli mne v pátek odvolají, zhrzený nebudu,“ konstatoval.

Situace Jiřího Pospíšila se liší v magistrátním klubu, ve vedení pražské TOP 09 i v rámci strany jako celku. Zatímco pražští zastupitelé za TOP 09 s ním jsou již zhruba rok ve střetu a vzájemné vztahy momentálně vygradovaly ve snahu o Pospíšilovo odvolání, pražská organizace je Pospíšilovi loajální a je jeho mocenskou základnou. Směrem k celostátnímu vedení pak vzájemné sympatie opětovně chladnou.

Ostatně poslední ukázkou poměrů mezi bývalým stranickým šéfem a TOP 09 bylo sestavování pražské kandidátky do sněmovních voleb. Pospíšil si „na sílu“ prosadil jako třetí jméno za TOP 09 na koaliční kandidátku Spolu neznámého radního z Prahy 2 Michala Zunu.

Vedení TOP 09 ale nakonec rozhodlo, že před něj předsune populárního starostu z Prahy 6 Ondřeje Koláře. Ten na rozdíl od Zuny nepatří k Pospíšilovým favoritům.

Interní záležitost

Jak již bylo řečeno, ostatní Spojenci z kandidátky z voleb v roce 2018 se nechtějí do sporů politiků TOP 09 příliš míchat. „Vedení městské organizace mne zavázalo, abych do odvolání aktivně nezasahoval. Ale v případě, že k němu dojde, tak abych kandidoval na předsedu klubu,“ uvedl jediný zástupce KDU-ČSL v klubu Jan Wolf.

„Je to interní záležitost TOP 09. Na základě koaliční smlouvy mezi TOP 09 a STAN má TOP 09 právo obsadit místo předsedy zastupitelského klubu svým zástupcem,“ říká Pospíšilův klubový místopředseda a šéf pražských Starostů Petr Hlubuček.

Reklama

Související témata:

Doporučované