Hlavní obsah

Boj o post předsedy britské vlády začíná, kandidáti prošli registrací. O kom a jak budou konzervativci hlasovat?

Kdo bude novým britským premiérem?Video: AP, Reuters

 

Reklama

Kandidáti na místo předsedy Konzervativní strany a zároveň britského premiéra odevzdali své nominace, v 18 hodin vypršel čas pro registraci. Adepty čeká první ze série hlasování už za tři dny.

Článek

Michael Gove, Boris Johnson, Matt Hancock, Mark Harper, Jeremy Hunt, Sajid Javid, Andrea Leadsomová, Esther McVeyová, Dominic Raab a Rory Stewart. To jsou jména deseti poslanců či ministrů z řad vládních konzervativců, kteří se utkají o uvolněnou pozici předsedy vlády na zbývající necelé tři roky funkčního období vlády.

Poslanec Sam Gyimah na poslední chvíli usoudil, že jeho šance na vítězství ve volbě nejsou vysoké, proto odstoupil.

Všichni při registraci museli doložit, že mají podporu minimálně osmi stranických kolegů. To, že dostatečnou podporou disponují všichni, bylo oznámeno hodinu po uzavření registrací.

První hlasování podle pravidel Konzervativní strany, která prošla proměnou na začátku června, kandidáty čeká hned ve čtvrtek 13. června. V tom bude hlasovat všech 313 konzervativních poslanců britské Dolní sněmovny. Vypadne kandidát s nejmenším počtem hlasů a všichni ti, kteří se nedostanou přes hranici 16 hlasů.

Další kolo přijde o pět dní později v úterý 18. června. Kritérium pro postup do následujícího kola se zdvojnásobí, postoupivší budou muset získat podporu 32 poslanců. Opět bude vyřazen kandidát s nejnižším počtem hlasů.

Následující hlasování přijdou hned poté 19. a 20. června. Při posledním hlasování vypadnou zbylí kandidáti kromě těch dvou, kteří získají největší podporou sněmovních konzervativců. O tom, který z nich bude novým premiérem Spojeného království, rozhodne korespondenční hlasování všech přibližně 160 000 registrovaných členů Konzervativní strany po celé Velké Británii. Výsledek je očekáván 22. července.

Média favorizují Johnsona

Největšími favority na celkové vítězství jsou bývalý starosta Londýna a v letech 2016–2018 ministr zahraničí Spojeného království Boris Johnson a současný ministr životního prostředí Michael Gove.

Britská média a průzkumy favorizují Johnsona, euroskeptika, který byl jednou z hlavních tváří kampaně za opuštění Evropské unie před referendem v roce 2016. Pro něj by měla hovořit podpora napříč stranickou základnou, ne však tolik v řadách poslanců.

Johnson kritizoval premiérku Theresu Mayovou za nedostatečně důrazný přístup k vyjednávání o brexitu a od jejich začátků se zastával možnosti odstoupení bez dohody. V hlasování o přijetí či nepřijetí dohody kabinet Mayové nepodpořil.

„Všeobecně se předpokládá, že pokud se do finálového klání dostane Boris Johnson, stane se novým partajním lídrem právě on. Obliba bývalého šéfa diplomacie a bývalého londýnského starosty je u členské základny stále vysoká. To ale neplatí pro poslanecký klub, kde má Johnson mnoho nepřátel,“ míní šéfkomentátor Seznamu a bývalý zpravodaj v Británii Jiří Hošek.

Otázkou tedy zůstává, zda členové poslaneckého klubu konzervativců Johnsonovi dovolí postup do finále volby, kde by mohl zužitkovat podporu napříč všemi spolustraníky.

Šanci má i Gove

Hlavním Johnsonovým vyzyvatelem by podle britských médií, například deníku The Independent, měl být ministr životního prostředí Michael Gove. Ten sice připouští možnost brexitu bez dohody, nepodporuje jej ale jako ideální řešení.

V minulosti Johnsona podporoval, v kampani před hlasováním ale jasně ukazuje, že jej vnímá jako duel s bývalým ministrem zahraničí a zvolil k tomu adekvátní rétoriku.

„Pokud postoupím do finálové dvojky s Borisem Johnsonem, což věřím, že se stane, chtěl bych mu říct jedno. Ať uděláte cokoli, neodstupujte. Vím, že jste to jednou už udělal,“ řekl Gove na mítinku k zahájení kampaně. Narážel tím na Johnsonovu rezignaci na post ministra zahraničí v červenci 2018.

Jednapadesátiletý Gove se vyznačuje důraznými projevy, které často zvedají poslance z lavic, jak několikrát prokázal na půdě Dolní sněmovny, a hlavně diplomatičtějším postojem než Boris Johnson. Proti prodloužení lhůty pro brexit dané v článku 50 Lisabonské smlouvy hlasoval jen jednou ze čtyř příležitostí.

Dalšími kandidáty z řad členů vládního kabinetu jsou ministr vnitra Sajid Javid, ministr zahraničních věcí Jeremy Hunt, ministr pro mezinárodní rozvoj Rory Stewart a exministr pro brexit Dominic Raab.

Pro všechny až na Stewarta je tvrdý brexit přijatelným řešením, Raab opakovaně v minulosti argumentoval tak, že eskapáda s brexitem musí co nejrychleji skončit a budiž, pokud to má být bez dohody.

Tím, kdo by mohl ohrozit pozici Michaela Govea jako hlavního vyzyvatele Borise Johnsona, by mohl být současný ministr zahraničí Jeremy Hunt. Ten také možnost tvrdého brexitu nijak kategoricky neodmítá a těší se veřejné podpoře několika desítek konzervativních poslanců.

Ministra vnitra Sajida Javida prognózy britských médií nijak nefavorizují. Tvrdý brexit připouští, ale nejde pro něj o ideální rozřešení brexitové otázky.

Příznivkyněmi tvrdého brexitu jsou poslankyně Esther McVeyová a donedávna (rezignovala na konci května z rozčarování z přístupu vlády k brexitu) vůdkyně Dolní sněmovny Andrea Leadsomová.

Jediné dvě dámy napříč desítkou kandidátů na post předsedy vlády označují brexit bez dohody za dobrý a při všech čtyřech hlasováních na půdě parlamentu hlasovaly proti prodloužení lhůty pro brexit.

Poslanec Matt Hancock je kritikem podporovatelů tvrdého brexitu, podle něj takovou možnost parlament nikdy neschválí. Ideálním průběhem je pro něj protlačení dohody parlamentem a odchod řízený úmluvou mezi Británií a Evropskou unií. Mark Harper je dalším z kandidátů, kteří tvrdý brexit nezavrhují, ale uznávají jej jako přijatelnou možnost.

Žádný z kandidátů nepodporuje konání druhého referenda o brexitu.

Reklama

Doporučované