Hlavní obsah

Boj o právo umřít. Česko hledá svou cestu k eutanazii

Turistika za asistovanou sebevraždou je jedna z hrozeb, která odrazuje poslance od podpory umožnění eutanazie.Video: Sabina Slonková

 

Reklama

Poprvé se zdá být Sněmovna mírně pro, aby byl dobrovolný odchod ze světa uzákoněn.

Článek

Pacient v poslední fázi nemoci, duševně zdravý a dospělý. Jen takový by se mohl rozhodnout pro asistovanou sebevraždu, pokud by prošel návrh zákona o eutanazii, který připravuje Věra Procházková z hnutí ANO. Není přitom bez šancí. Podle ankety Seznamu by mezi poslanci prvně po letech mohla norma mít šanci na úspěch.

„Ta debata je ovšem v počátku. Veřejnost je podle průzkumů pro, ale i sama paní poslankyně upozorňuje, že nemusí jít o informovaný názor. A něco podobného vyplývá i z postoje poslanců, kteří nám odpověděli,“ popisuje reportérka Šárka Kabátová.

V této chvíli tak také není jasné, jak přesně bude návrh vypadat. „Základem je, že se chce inspirovat v Lucembursku, kde je to velmi striktní. Nemá se týkat dětí ani lidí, kteří nejsou duševně v pořádku, a nemohou tak o sobě zodpovědně rozhodovat,“ popisuje Kabátová.

Jaké pojistky by měly být v zákonu zahrnuty? Jaké jsou postoje poslanců? Proč právě nyní je znovu na stole možnost eutanazie, když Sněmovnou neprošla před třemi lety? Poslechněte si celý rozhovor Šárky Kabátové s novinářkou Sabinou Slonkovou v úvodním videu.

Interview je součástí pořadu Reportéři Seznamu, který můžete v premiéře sledovat každé pondělí od 20:30 na TV Seznam. Anebo si jej můžete pustit ze záznamu níže.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

A sledujte nás také na Facebooku.

Reportéři Seznamu z 15. 7. 2019: Lesní katastrofa. Koupím byt na jedničce, zn.: Levně. A smrt na vyžádání.

Reklama

Související témata:

Doporučované