Hlavní obsah

Hádka o Kliniku: SŽDC o nás šíří lži, tvrdí aktivisté. Popíráte soudy a zákon, kontruje úřad

Spor o pražské centrum Klinika: Aktivisté versus SŽDC.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ostrý spor o pražské centrum Klinika pokračuje. Podle aktivistů, kteří v budově na Žižkově byli čtyři roky, je nesmyslné, že se Správa železniční dopravní cesty rozhodla objekt vyklidit právě teď. SŽDC se ale hájí tím, že jen dodržuje zákony a rozhodnutí soudů. Sledujte střet obou názorů v Duelu.

Článek

Na střeše bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově zůstávají čtyři lidé, kteří odmítají odejít i po zahájení exekučního vyklizení objektu z konce minulého týdne. Podle člena Kliniky Jana Trnky tam zůstanou tak dlouho, jak jim počasí dovolí.

„Chtějí tak upozornit na to, že ten dům zůstává prázdný. A zůstane prázdný další měsíce, pravděpodobně roky. Projekt, který tam čtyři roky úspěšně fungoval, SŽDC úplně zbytečně ukončila. Argument SŽDC, že je k tomu vyklizení donutil soud, je nepravdivý,“ říká v Duelu Trnka.

Anketa

Měli by aktivisté opustit budovu bývalé plicní kliniky na pražském Žižkově?
Ano, není to jejich majetek.
82,8 %
Ne, dokud nezačne rekonstrukce.
2,6 %
Ne, mělo by tam zůstat sociální centrum.
13,8 %
Je mi to jedno.
0,8 %
Celkem hlasovalo 3377 čtenářů.

Lidé z autonomního centra by chtěli dál Kliniku spravovat. Stát podle nich budovu nechá chátrat. SŽDC ale tvrdí, že má jako vlastník povinnost Kliniku nechat vyklidit, protože termín už dávno vypršel.

„Musíme postupovat podle zákona, chránit svůj majetek a využít k tomu všechny prostředky. Míra výsměchu i toho, co se tam odehrálo, ukazují, že zákon platí jen pro někoho,“ hájí exekuční vyklizení Šubová.

Bývalá plicní klinika podle ní pod správou aktivistů chátrala, docházelo k nelegálnímu odběru vody i elektřiny, dovnitř zatékalo. „Jakmile exekutor ukončí exekuci (), objekt převezmeme. Až bude obnoveno stavební řízení, začneme s rekonstrukcí,“ vysvětluje Šubová. Podle ní by se s opravami mohlo začít v červenci nebo srpnu.

Aktivisté ale nechápou, proč se SŽDC rozhodlo Kliniku vyklidit už teď, podle nich mohli své sociální centrum provozovat ještě několik měsíců. Nevěří také tomu, že SŽDC s rekonstrukcí začne do půl roku, a odmítají, že by budovu neudržovali.

„Čtyři roky se o ni staráme. Bez nás by spadla. Topíme tam, děláme drobné opravy, udělali jsme tam rozvody elektřiny. Nemáme elektřinu napojenou načerno, voda byla připojena legálně, na všechno máme faktury,“ odmítá kritiku Trnka. „Fungoval tam úspěšný projekt, který poskytoval zdarma vzdělávání i kulturu,“ dodává.

Většina aktivistů odešla

Exekuční vyklízení začalo ve čtvrtek, v pátek aktivisté část věcí vynosili ještě před příchodem exekutora. Vyvezli například piano a vynosili kusy nábytku. Specializovaná firma zajišťovala dům proti dalšímu vniknutí, její pracovníci zatloukali okna a připevňovali mříže.

Exekutor Ivo Luhan už dříve řekl, že pokud budou zbývající aktivisté chtít objekt opustit, mají cestu volnou.

V polovině roku by se měla uskutečnit soutěž na dodavatele rekonstrukce. „Předpokládáme, že samotná rekonstrukce by mohla trvat kolem 18 měsíců,“ řekla už dříve Šubová. Opravy by měly trvat 1,5 roku, pak tam mají úřadovat zhruba čtyři desítky zaměstnanců SŽDC.

Nevyužívaný dům aktivisté obsadili v roce 2014. Nejprve jej užívali načerno, později si vyjednali výpůjčku, která již vypršela. Mezitím objekt přešel ze správy Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových na SŽDC.

Proti exekuci se zástupci Kliniky opakovaně bránili, soudy všech instancí jejich námitky zamítly. Aktivisté i přesto odmítali prostory opustit s tím, že rekonstruovat se nezačne dříve než za rok a minimálně do té doby by mohli v objektu zůstat. Mohlo by tam podle nich působit například centrum pro ženy bez domova.

Reklama

Doporučované