Hlavní obsah

Starostové tvrdě proti Kuberovi: Za šéfa Senátu ho nechceme, dopadlo by to jako na Hradě

Duel: Kdo bude předsedou Senátu? STAN a ODS se přetahují o nezávislé senátory.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

ODS na předsedu Senátu podpoří jakéhokoli kandidáta ze STAN nebo KDU-ČSL, pokud bude z nejsilnějšího senátorského klubu, říká za svou stranu místopředseda horní komory Jaroslav Kubera (ODS). Starostové a nezávislí ale stejný postoj odmítají. Kandidáta ODS Kuberu na post šéfa Senátu nechtějí.

Článek

Senátoři se ještě scházejí ve starém složení, vyjednávání o novém vedení horní komory je už ale v plném proudu. Po volbách mají navrch opoziční strany. Nejsilnějšími kluby disponují ODS a hnutí STAN. A právě nejpočetnější frakci má podle nepsaného práva připadnout i křeslo předsedy Senátu.

Ke komu se ručička politické váhy nakonec přikloní, rozhodnou nezávislí senátoři. Kdo jich získá na svou stranu víc? Do Duelu jsme pozvali současného místopředsedu Senátu Jaroslava Kuberu z ODS a předsedu senátorského klubu Starostů a nezávislých Jana Horníka.

Kubera: Předsedou má prý být důstojný stařec 

Jaroslav Kubera tvrdí, že je jediným kandidátem ODS na post předsedy horní komory. Výhrady ostatních stran vůči své osobě pak bere jako podpásovky.

„Ty protiargumenty jsou tady známé, že jsem bavič, to už došlo tak daleko, že prý vadí, že jsem málo vzrostlý. Jestli neplatí argument, že jsem sedmkrát vyhrál komunální volby, čtyřikrát senátní volby, tak jestli toto má menší hodnotu než to, že mám smysl pro humor? Předseda Senátu, to má být asi důstojný stařec. Používají proti mně takovéto podpásovky, mě to uráží,” řekl v Duelu Kubera.

ODS podle něj nebude žádným jiným stranám mluvit do toho, koho budou nominovat, a bude držet tradici, že výběr předsedy je čistě jejich právo.

Horník: Bojím se, aby Kubera neulítl 

Předseda senátorského klubu STAN Jan Horník tvrdí, že i jeho hnutí ctí právo nejsilnější strany dát svého kandidáta, do konkrétních jmen chce ale mluvit.

„Já mám Jaroslava Kuberu velmi rád, ale náš klub ho většinově nehodlá podpořit. Můj osobní postoj je, že ho v uvozovkách tak nežeru jako většina novinářů, on je zábavný, dokáže to dát do té úsměvné roviny, ale bojím se, aby náhodou neulítl a nebyl pak Senát znevažovaný,“ vysvětlil své výhrady Horník v Duelu.

Kuberu si podle něj ještě pozvou na zasedání klubu. Horník chce také počkat na to, až budou počty členů v klubu definitivní.

Žádný nováček

Vedení Senátu zůstane pětičlenné. Budou jej tak jako dosud tvořit předseda a čtyři místopředsedové podle principu poměrného zastoupení. Shodli se na tom na začátku týdne představitelé nejsilnějších senátních stran – ODS, STAN a KDU-ČSL. Adepti na tyto funkce by podle nich neměli být v horní komoře nováčky, měli by v ní být alespoň dva roky.

„Jsme připraveni, aby Senát dále pokračoval ve čtyřech místopředsedech, naše tři strany se na tom dohodly a máme teď v Senátu většinu,” řekl předseda STAN Petr Gazdík.

Shodu na struktuře vedení Senátu potvrdil i předseda ODS Petr Fiala. „Pak jsme také hovořili o tom, že se v Senátu bude respektovat princip, který tady vždycky byl, že do vedení Senátu, to znamená na pozice předsedů a místopředsedů, budou nominováni ti, kteří už mají alespoň dvouletou zkušenost senátora,“ prohlásil místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Rozhodnou bývalí prezidentští kandidáti

Letošní prezidentští kandidáti v řadách senátorů Pavel Fischer, Jiří Drahoš a Marek Hilšer se stále rozmýšlejí, do kterého klubu vstoupí. Jasněji by mělo být ve čtvrtek. Změna od pondělku nastala pouze u klubu Starostů, jejichž kandidátem do vedení horní komory by mohl být nově také starosta Kralup nad Vltavou Petr Holeček. Potvrdil to předseda frakce Horník.

„Na rozdíl od jiných klubů my ty chtíče nemáme, u nás není žádná osobnost, která by chtěla a někam se drala,” uvedl Horník. Početně se podle něj klub zatím nerozrostl, bude mít nejméně 16 členů včetně Herberta Pavery (TOP 09).

Podobná je i situace u lidovců, kteří mohou nadále počítat s 15 členy, řekl ČTK předseda senátorského klubu Petr Šilar. Jejich adeptem na předsedu Senátu zůstává bývalý rektor Karlovy univerzity Václav Hampl, na místopředsedkyni opět nestranička Miluše Horská.

Žádnou novou akvizici zatím nemá klub ODS s 16 členy. Vstoupit by k nim ale měl nový českobudějovický senátor Ladislav Faktor. Kandidoval jako nezávislý, občanští demokraté ho ale podpořili. Další posilou by mohla být buď někdejší poslankyně za TOP 09 Jitka Chalánková, nebo stávající senátor Ivo Valenta (za Soukromníky).

Prezidentští kandidáti Jiří Drahoš (za STAN), Marek Hilšer (MHS) a Pavel Fischer (nezávislý) zatím s kluby vyjednávají. V kuloárech se mluví o tom, že Fischer by mohl posílit klub lidovců a Hilšer početně nejmenší Klub pro liberální demokracii – Senátor 21, který by spolu s ním měl šest členů.

Reklama

Doporučované