Hlavní obsah

Boj o rekordní prémie i s českou účastí. V Londýně odstartovalo prestižní mistrovství světa v šipkách

Na mistrovství světa se po jedenácti letech představí český hráč. Foto: Petr ŠolarVideo: Jakub Burian

 

Reklama

Šipky už dávno nejsou pouze hospodským sportem. V populárním odvětví se v posledních letech točí miliony liber a každoročním vrcholem sezony je mistrovství světa organizace PDC. To letošní v Londýně začalo 13. prosince do 1. ledna a po jedenácti letech zde bude mít zastoupení také Česká republika.

Článek

Během následujících tří týdnů se budou zraky sportovních fanoušků upínat do Londýna. V ikonickém Alexandra Palace na severu anglické metropole se uskuteční v pořadí již 26. mistrovství světa organizace PDC. A kromě titulu světového šampiona bude 96 šipkařů soutěžit také o rekordní prize money.

Vítěz celého turnaje si odnese 500 tisíc liber, v přepočtu něco přes 14 milionů korun. „Je to největší turnaj na světě a tomu odpovídají odměny. Kdyby se mi povedlo postoupit, byl by to samozřejmě příjemný finanční přivýdělek, ale na to člověk před turnajem vůbec nemyslí,“ říká Karel Sedláček.

Právě devětatřicetiletý Sedláček je prvním českým hráčem od roku 2007, který se do Londýna probojoval, tehdy se to povedlo Miloslavu Navrátilovi. Závěrečný turnaj roku se stal jednou z nejprestižnějších událostí napříč všemi sporty. Pro stanici SKY Sports, která událost vysílá, se jedná o druhý nejsledovanější produkt po fotbalové Premier League. V současné době se mluví o zlaté éře šipek a přenosy z největších turnajů během sezony sledují miliony diváků. „To, že se tam Karel vůbec probojoval, je ohromný úspěch. Přirovnal bych to k tomu, jako by naši fotbalisté vyhráli mistrovství světa. Věřím, že si teď v prosinci jeho úspěch všichni vychutnáme a uvidíme, že to není náhoda,“ doufá komentátor a promotér Pavel Korda.

Favoritem celého turnaje je současná světová jednička devětadvacetiletý Michael van Gerwen z Nizozemska, který se v únoru a v listopadu představil v pražské hale Královka na exhibici Prague Darts Masters. Titul pak obhajuje bývalý elektrikář a loňský senzační vítěz Angličan Rob Cross. Poprvé v historii se mistrovství světa organizace PDC musí obejít bez účasti legendárního Phila Taylora, který po loňském ročníku ukončil kariéru, během níž nastřádal celkem šestnáct titulů mistra světa. „Loni jsem se byl v Alexandra Palace podívat jako divák a i to mi může letos pomoct. Navíc jsem si během letošního roku zahrál dvakrát před zaplněnou pražskou Královkou, což je zkušenost k nezaplacení,“ míní Sedláček.

V prvním kole narazí český hráč na bývalého juniorského šampiona Keegana Browna. Utkání začíná v sobotu po 20. hodině večerní. „Je to vynikající hráč, na okruhu se pohybuje už osm let. O jeho kvalitách není pochyb, se slabšími hráči si vytírá podlahu, takže mě rozhodně nečeká nic jednoduchého. V tomto souboji budu jako outsider, ale věřím, že ho můžu hodně pozlobit,“ uzavírá Sedláček.

Reklama

Související témata:

Doporučované