Hlavní obsah

Boj o šéfa BIS. Část politiků by mu v létě nejraději sbalila kufr

Předvolební projekt Seznam Zpráv.

Reklama

Kdo by měl ve vyhrocené době vést Bezpečnostní informační službu? Současný šéf Michal Koudelka, nebo někdo jiný? Zeptali jsme se kandidátů na premiéra.

Článek

O šéfa BIS Michala Koudelku se svádí vyhrocený politický boj už několik měsíců, odhalení ruského podílu na výbuchu ve Vrběticích ho ještě umocnilo.

Koudelkovi v létě končí pětiletý mandát a na Andreji Babišovi bude, zda ho prodlouží, nebo dá přednost jinému kandidátovi. Proti Koudelkovu pokračování se staví prezident Miloš Zeman, který ho nejnověji pošesté odmítl povýšit na generála, čerstvému úspěchu kontrarozvědky navzdory.

A shání si na šéfa „čučkařů“, jak zpravodajce nazývá, kompromitující materiály. Premiérovi se do rozhodování příliš nechce. S Koudelkou je spokojený, nechce ale jít těsně před volbami se Zemanem do sporu. Podle Deníku N Babiš zvažuje možnost prodloužit Koudelkovi mandát jen na omezený čas, například o rok. Rozhodnutí by tak bylo na příští vládě.

Otázka pro příštího premiéra

Seznam Zprávy spustily velkou volební anketu Otázka pro příštího premiéra. Ptáme se až do říjnových voleb na aktuální otázky. Pravidelně se obracíme na tři předsedy stran, kteří podle průzkumů mají reálnou šanci stát se premiérem – na předsedu ANO Andreje Babiše, lídra koalice Pirátů a Starostů Ivana Bartoše a šéfa koalice Spolu Petra Fialu. Pokaždé ale také volíme „divokou kartu“ a daný dotaz pošleme i dalším lídrům. V tomto kole jsme si vybrali šéfa komunistů Vojtěcha Filipa a předsedu SPD Tomia Okamuru.

Podpořil byste jako premiér, aby ve funkci šéfa BIS pokračoval Michal Koudelka? Vidíte případně nějakého jiného kandidáta?

Ivan Bartoš, předseda Pirátů, lídr koalice Pirátů a Starostů

Nemyslím si, že by zájmům České republiky prospěla výměna ve vedení zpravodajské služby uprostřed probíhající diplomatické krize s Ruskem. Co se týče pana Koudelky, od svých pirátských kolegů z bezpečnostního výboru vím, že má v rámci možností dobré výsledky a BIS je pod jeho vedením kladně hodnocena našimi zahraničními partnery.

Petr Fiala, předseda ODS, lídr koalice Spolu

BIS pod vedením Michala Koudelky dobře plní svou funkci, příkladem je i vyšetřování teroristického útoku ve Vrběticích. Není žádný důvod, proč měnit vedení, zvláště v této složité bezpečnostní situaci. Potřebujeme dobře fungující zpravodajské služby, které pomáhají chránit bezpečnost naší země a občanů. Veřejné zpochybňování BIS a kvality její práce jen nahrává našim nepřátelům. Odpovědný politik má využívat informace zpravodajských služeb a vytvářet prostor pro jejich klidné a profesionální působení. K tomu patří i personální stabilita.

Andrej Babiš, předseda ANO

Andrej Babiš na zaslanou otázku neodpověděl.

Tomio Okamura, předseda SPD

Z BIS se stala politická policie, která prokazatelně špehuje SPD jako jedinou vlasteneckou stranu v parlamentu, což vyplývá i ze zpráv BIS – je to neuvěřitelná drzost, zneužívat BIS pro politickou šikanu vlasteneckých názorů a za tyto totalitní praktiky nese odpovědnost nejen ředitel BIS Koudelka, ale i ministr vnitra Hamáček z ČSSD – oba nemají naši důvěru a musí je oba nahradit někdo důvěryhodný.

Vojtěch Filip, předseda KSČM

Bohužel je vidět, že ani nevíte, kdy panu plk. Koudelkovi končí mandát ředitele BIS. Rozhodnout o tom musí tato vláda, nebo v případě jejího svržení nějaká jiná, ale každopádně do poloviny prázdnin, tedy dva měsíce před volbami. Vaše otázka je tedy bezpředmětná. K činnosti BIS mám řadu výhrad a někdy si kladu otázky, zda některé kauzy nejsou načasované právě z důvodu tlaku na vládu, aby ke druhému jmenování došlo co nejrychleji. Nabízí se tak trochu i paralela s odvoláváním bývalého ředitele NÚKIB a jeho varováním o nebezpečí od Huawei. Bublina ve sklenici vody za miliardy z kapes daňových poplatníků.

V předchozím díle jsme se ptali, kdo z kandidátů na premiéra si myslí, že by prezident Miloš Zeman měl skončit ve funkci. Odpovědi najdete zde:

Reklama

Doporučované