Hlavní obsah

Boj o sociální projekty v Brně. O budoucnost se bojí i hudební klub Bajkazyl

Bajkazyl vznikl mimo jiné také jako projekt na podporu sociálně slabých lidí. Pomáhal jim najít pracovní uplatnění.Video: Eliška Hypšmanová, Jan Kozel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Hudební klub Bajkazyl v Brně pomáhal najít práci bezdomovcům. Teď jej má utišit kontroverzní vyhláška. Podle jejích kritiků je to další krok nového vedení města v omezení slibně rozjetých sociálních projektů.

Článek

V Brně zuří politická bitva o sociální projekty mezi bývalým a novým vedením radnice. Zabydlování rodin s dětmi beze střechy nad hlavou i bezdomovců v minulé koalici prosadilo Žít Brno. „Ukázali jsme Česku, že to může fungovat,” nechal se slyšet bývalý zastupitel pro sociální začleňování Martin Freund (Žít Brno).

Nové vedení města v čele s občanskými demokraty chce projekty překopat a zapojit do nich i další skupiny obyvatel, včetně starších lidí a lidí s hendikepem.

Spor o přístup k sociálně slabým dobře reprezentuje zdánlivě banální rozepře o hudební klub, kvůli níž se v úterý mimořádně scházejí zastupitelé Brna-střed.

Undergroundový brněnský klub Bajkazyl totiž začal před čtyřmi lety jako sociální projekt. Pomáhal najít práci lidem bez domova a dnes funguje jako hudební klub a cyklodílna. Nově schválená vyhláška, která klubu zakazuje hudební produkci po půlnoci, mu teď může uškodit.

„Vyhláška je účelově likvidační,“ stojí v petici na záchranu Bajkazylu, kterou už podepsaly desítky lidí.

Podle některých lidí současná koalice bojkotuje sociální projekty. Tomu se vedení města brání.

Bajkazyl se nachází na ulici Dornych v centru města, na několikaproudové silnici a pod hlavním nádražím. Nadměrný hluk je na Dornychu na denním pořádku. Podle stěžovatelů, na jejichž popud brněnští zastupitelé vyhlášku schválili, je hluk nadměrný i v noci. A to právě kvůli Bajkazylu.

„Problematiku na ulici Dornych řešíme dlouhou dobu. Prvotním impulsem byly stížnosti obyvatel. Mají tam hluk celý den a v noci, kdy by mohli mít klid na spánek, je ruší hluk z klubu,“ řekla brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS).

Klub je však podle bývalého zastupitele Freunda odhlučněný a splňuje hlukové limity. „Veškerá měření vždycky ukázala, že tam žádný hluk není,“ uvedl Freund.

Podle něj vadí stěžovatelům něco jiného. „Ve stížnostech, které nejprve chodily klubu a potom i městu, jsou nekorektní výrazy. Hanlivě se vyhraňují vůči lidem, kteří se v klubu schází. Označují je za feťáky,“ dodal Freund.

Kvůli vyhlášce hrozí klubu podle jeho provozovatelů krach. „Jsme dost závislí na době, kdy můžeme produkovat a hrát hudbu. Těžko táhnout klub do půlnoci. Pro nás jsou zásadní akce do tří hodin do rána,“ uvedl produkční Bajkazylu Jiří Píza.

Klub může nově produkovat hudbu od deseti hodin ráno do půlnoci. „Pokud vím, tak podnik nemá hlavní činnost provozování hudebních živých akcí v noci, jsou tam i jiné aktivity a ty nebudou žádným způsobem omezovány,“ řekla Vaňková a dodala, že pevně věří, že klub bude fungovat i přes nové nařízení.

Podle radního pro oblast kultury Marka Fišera (Piráti) je vyhláška nadbytečná. „Z odhlučněného klubu nemůže být slyšet hudba. Pokud někomu vadí hluk, je to hluk lidí, kteří jsou na ulici a třeba tam kouří. To ale upravuje zákon o rušení nočního klidu a s kulturní produkcí klubu to nemá nic společného,“ uvedl Fišer.

Právě tyto argumenty (krom jiných) padnou na úterním mimořádném jednání zastupitelstva Brno-střed, které svolala opozice. Podle politků Žít Brno, Pirátů a Zelených nová vyhláška nestandardně omezuje jediný klub, aniž by k tomu byl jakýkoli právní důvod.

„Na řešení případných problémů bohatě stačí stávající právní úprava. Navíc v tomto případě se dle našeho názoru jedná o postup v rozporu se zákonem, kdy město nesmí obecně závaznou vyhláškou regulovat jednu konkrétní provozovnu. Chceme město, které žije, ne skanzen. Navrhujeme proto, aby městská část navrhla vypuštění nadbytečného omezení,” řekla zastupitelka Jitka Hrabovská (Žít Brno).

Zastupitelé budou řešit také sociální zabydlování rodin v nouzi Rapid Re-Housing. Projekt v pilotní fázi pomohl padesáti rodinám v nouzi najít stabilní bydlení.

Vedení města chce projekt omezit a zahrnout do něj také seniory a hendikepované. Jeho budoucí podoba závisí na rozhodnutí zastupitelstva, které se uskuteční 18. června.

Reklama

Doporučované