Hlavní obsah

Boj o Strahov: Fousek a spol. pod tlakem, potřebují vysoký úvěr, a to rychle

Foto: Profimedia.cz

Stadion Evžena Rošického na Strahově. Snímek je z roku 2017, dnes už je interiér stadionu ve výrazně dezolátnějším stavu.

Reklama

Hra milionů kolem projektu budoucího Národního stadionu na Strahově, využívaného také Spartou, už se roztočila. Vedení Fotbalové asociace ČR se ocitlo pod tlakem, potřebuje rychle získat vysoký úvěr, nabídka trhu je však omezená.

Článek

Bez finálního rozhodnutí se ve čtvrtek rozešli členové výkonného výboru Fotbalové asociace ČR. Odložili ho o týden. Hraje se o to, od koho a za jakých podmínek si fotbalová asociace půjčí peníze, aby mohla spustit operaci, při níž odblokuje předkupní práva na pozemek pod stadionem Evžena Rošického.

Až se jí to podaří, bude moci začít řešit příjemnější starosti: Jak s tímto stadionem, lépe řečeno s plochou, na které rozpadající se němý svědek české sportovní minulosti stojí, s uvolněnýma rukama racionálně naložit. A jak tento svůj majetek, jehož hodnota se orientačně vyčísluje na 750 milionů korun a výš, využít a zúročit. Dlouhodobě se uvažuje o stavbě Národního stadionu pro reprezentaci. Není tajemstvím, že úvahou o stěhování na tento případný nový stadion se zabývá i pražská Sparta.

To jsou ale až následné kroky. Teď potřebuje výkonný výbor FAČR vedený novým předsedou asociace Petrem Fouskem vyřešit „dědictví“ od svých předchůdců. Ti uzavřeli smlouvy, které teď asociaci dostaly do finančního a časového presu.

Na tak trochu utajeném mimořádném zasedání výkonného výboru FAČR se ve čtvrtek řešila celá problematika zhruba 90 minut. Jako první o obsahu jednání informoval deník Sport. Předseda Petr Fousek odmítl průběžný stav jednání komentovat.

Reportér Seznam Zpráv ale přesto ze zákulisí z rozhovorů s insidery posbíral řadu informací, které pomohou situaci blíže nastínit. O rozpracované operaci na Strahově ostatně informuje redakce Seznam Zpráv dlouhodobě. Letos v březnu jsme například informovali o tom, že si tehdejší výkonný výbor vedený Martinem Malíkem odhlasoval záměr vypůjčit si, zejména za účelem řešení strahovské situace, až čtvrt miliardy korun (více zde).

K tomu nakonec nedošlo. A tak se celá problematika přesunula na bedra Fouskovy „fotbalové vlády“, zvolené valnou hromadou FAČR 3. června v Nymburce.

Akci Strahov rozjel Pelta

Celý příběh začíná už v roce 2013, kdy tehdejší předseda Miroslav Pelta rozjel na Strahově sérii zásadních pozemkových transakcí, jejichž účastníky byla i Česká unie sportu a magistrát hlavního města Prahy.

Výslednicí této první fáze operace bylo uskupení nemovitého majetku na Strahově do vlastnictví Fotbalové asociace ČR. Už tehdy byla cílem stavba Národního stadionu, nezískala ale vládní podporu.

Z popsané peltovské operace zbyly závazky FAČR vůči České unii sportu a pokladně hlavního města. V souvislosti s magistrátem šlo o 76 milionů korun, které už fotbalová asociace splatila.

Zůstává dluh vůči ČUS, která si navíc na Stadion Evžena Rošického zajistila předkupní právo, které nyní funguje jako páka na fotbalovou asociaci, aby svůj dluh přesahující 100 milionů korun splatila. A součástí těchto vyrovnání je i závazek vůči Českému atletickému svazu, že mu FAČR zajistí pozemek pro stavbu nového sídla.

Pro případ, že by se Fotbalová asociace ČR k poskytnutí tohoto pozemku neměla, nebo že by se vše příliš protahovalo, si atleti vymínili, že FAČR uloží do bankovní úschovy 30 milionů korun. Když všechno klapne, jak bylo domluveno, celý tento depozit se FAČR vrátí. V opačném případě se měsíc co měsíc z depozitu uloupne suma 2,5 milionu korun a přesune se do vlastnictví Českého atletického svazu.

Podle informací Seznam Zpráv už tento depozit v bance leží. Problém je v tom, že aby se uvolnil pozemek pro atlety, musí nejdřív v rámci celé operace dojít k dohodě a narovnání s Českou unií sportu.

Aby k tomu došlo, potřebuje Fotbalová asociace ČR rychle získat 169 milionů korun. Z toho by 113 milionů měl činit nesplacený dluh vůči ČUS. A 56 milionů další vratné depozity.

Pokud se celé tohle soukolí podaří do konce měsíce září profinancovat způsobem, který předpokládají smluvní ujednání z peltovských, potažmo malíkovských časů, bude všechno v pořádku. V opačném případě začne z „atletického“ depozitu měsíčně a nenávratně odkapávat částka 2,5 milionu korun. Pokud tedy vedení atletického svazu neprojeví velkorysou trpělivost a nedá fotbalové asociaci ještě měsíc odklad, jak už to ostatně jednou udělalo.

Obžalovaná FAČR shání úvěr

Vedení Fotbalové asociace ČR tedy potřebuje do konce měsíce sehnat 169 milionů korun. A to ideálně na rozumný úrok s dlouhou délkou splatnosti. Anebo naopak s možností okamžitého splacení, to kdyby se pokladna FAČR například postupem na MS zaplnila.

Jak zjistil reportér Seznam Zpráv, nové představitele FAČR poněkud zaskočilo, že se jejich dosavadní snaha získat na trhu takový úvěr neshledala s velkou odezvou.

Fotbalové asociaci ČR v této věci zásadně škodí skutečnost, že je coby právnická osoba obžalována ve věci takzvané dotační aféry. To je příběh z roku 2017, kdy se spustilo trestní stíhání tehdejšího předsedy FAČR Miroslava Pelty. Ten své skutky musí obhajovat před soudem, před nímž stojí spolu se šéfem ČUS Miroslavem Janstou a dalšími činovníky, ale i sportovními spolky, v jejichž čele stáli nebo stojí.

Na splácení úvěrů navíc samozřejmě FAČR nemůže použít státní dotace, k umořování dluhu může použít jen prostředků, jež získá vlastní činností. V této věci by jí výrazně pomohl postup na MS do Kataru, ale o něm se rozhodne až na konci března 2022. A peníze FAČR potřebuje už teď.

Na stole leží tři nabídky úvěru. Jeden od J&T Banky, jejíž akcionáři jsou dlouhodobě propojeni se Spartou. Druhý od fotbalové Sparty samotné. Třetí od společnosti Spider Invest, kterou deník Sport spojuje s kontroverzní osobou Tomáše Pitra.

Ve čtvrtek měl výkonný výbor FAČR k dispozici informace toliko o základních rámcích těchto nabídek. Příští týden by měl mít na stole jejich detailní rozpracování. Zároveň se ještě představitelé FAČR snaží najít další možné poskytovatele potřebného úvěru. A jednat s atletickým svazem o případném prodloužení lhůty, ještě alespoň o měsíc.

Záleží samozřejmě na podmínkách úvěru. Hrozí, že pokud by Fotbalová asociace ČR v budoucnu nebyla schopna naplňovat podmínky půjčky, pak by zástava, kterým by ručila, tedy Stadion Evžena Rošického a pozemek pod ním, propadla poskytovali úvěru.

Reklama

Doporučované