Hlavní obsah

Boj proti drogám se na Filipínách změnil v neřízený masakr, zemřely už tisíce lidí

 

Reklama

Prezident vyzval k zabíjení nejen dealerů, ale i drogově závislých.

Článek

Filipínský prezident Rodrigo Duterte krátce po svém květnovém zvolení představil zemi svou strategii boje s drogovými překupníky. Vzkaz byl nekompromisní: Zabít každého, kdo má s návykovými látkami něco společného.

Dle statistik v takzvaných „drogových válkách" od června zemřelo přes 5 900 lidí a situace se začíná vymykat kontrole.

Přes dva tisíce mrtvých má na svědomí policie. „Můžete je zabít, protože vy jste oběti. Běžte za nimi a polijte jim domy benzínem," hlásí policejní prezident Ronald dela Rosa, který se během několika měsíců stal místní celebritou.

Zbytek obětí mají na svědomí aktivisté z řad občanů, kteří si vzali Duterteho výzvu k srdci.

Mrtvá těla leží podle agentury Reuters přímo na ulicích, často s hlavou omotanou lepicí páskou, aby nebylo možné oběti ihned identifikovat. Nebo jsou vedle nich cedule s nápisy jako „drogový dealer" nebo „nebuďte závislý jako on". Vraždění se vymklo kontrole. Civilisté, kteří se rozhodli vzít spravedlnost do vlastních rukou, například zabili i pětiletou holčičku, vnučku muže, který se přiznal , že byl kdysi závislý na drogách. Dítě zasáhla jedna ze tří kulek, kterou na muže vystřelili.

K vraždám se přiznal i prezident

Filipínský prezident se tento týden přiznal, že sám zabíjel. „V Davau jsem to praktikoval osobně. Jenom abych ukázal (policistům), že když to můžu udělat já, mohou i oni," citovala agentura AFP slova, která Duterte pronesl v pondělí večer.

Senátorka Filipín Leila De Lima následně prohlásila, že chce, aby byl Duterte odstraněn z funkce s tím, že se dopustil protiústavního zločinu. Současné prezidentovo jednání považuje za „masovou vraždu" a opakovaně vyzvala Duterteho, aby krvavou válku ukončil.

„My Filipínci se bojíme boha. Jsme katolíci a moc dobře víme, že zabíjení je špatné, šílené a proti zákonům člověka a boha," řekla v rozhovoru pro televizi CNN. „Tím, že se prezident chlubí, že má krev na rukou, akorát povzbuzuje policii i civilní stráž v tom, aby dále bezostyšně porušovaly zákon a prováděly další mimosoudní popravy bez obavy z toho, že za to budou doháněny k odpovědnosti," dodala.

Na povrch navíc začínají vyplouvat další kauzy, které spojují Duterteho s vražděním. Edgar Matobato nedávno vystoupil s přiznáním, že v době, kdy byl Duterte starostou města Davao City, pro něho pracoval jako nájemný vrah.

Matobato byl prý součástí týmu 300 lidí s názvem Davao Death Squad (DDS), který se řídil příkazy Duterteho. Měli za úkol zabíjet lidi podezřelé z prodávání drog a další kriminálníky. A mezi lety 1988 a 2013 podle něj zabili přes 1000 lidí. Sám Matobato prý na příkaz Duterteho zabil 15 lidí. Duterte ale Matobatovo přiznání popřel s tím, že jde o lži.

Reklama

Související témata:

Doporučované