Hlavní obsah

Boj proti dvěma virům. Na brněnskou nemocnici stále dopadá útok hackerů

Foto: Tomáš Svoboda, Seznam Zprávy

Fakultní nemocnice nyní bojuje se dvěma viry zároveň. Počítačovým a koronavirovým.

Reklama

Fakultní nemocnice Brno se i po čtrnácti dnech vzpamatovává z útoků hackerů. Stále nefunguje víc než polovina počítačů. Lékaři se těžko dostávají ke zdravotnickým kartám pacientů.

Článek

Dítě potřebuje další dávky léku, které nutně potřebuje k životu. Jenže lékaři v brněnské dětské nemocnici mu je v těchto dnech předepisují komplikovaně a zdlouhavě.

Ve většině počítačů totiž stále nefunguje přístup ke zdravotním kartám pacientů. Je to jeden z následků čtrnáct dní starého útoků hackerů. Zařízení pro dětské pacienty spadá pod Fakultní nemocnici Brno. Ta ročně ošetří přes milion pacientů.

„Lékaři se stále těžko dostávají ke zdravotnické dokumentaci. Nemůžeme vystavovat elektronické recepty. Vše ještě zkomplikovala uzavřená lékárna, kde je třeba přeinstalovat počítačové systémy,“ popsal ředitelův náměstek pro dětskou nemocnici Jan Blatný.

Informatikům už se podařilo zprovoznit asi 1500 ze 3500 počítačů a fungují takzvané terminály bez pevných disků, které potřebnými údaji pacientů disponují. „K informacím o pacientech se tedy dostaneme, ale je to pomalejší a méně komfortní,“ dodal Blatný.

Výrazně se tak prodlužuje doba ambulantních ošetření a také čekání.

Nicméně lékaři už data mohou sehnat. „Vidíme, co se s tím pacientem dělo, jaké měl reakce na předepisované léky. Fungují také radiologické systémy, byť ještě v omezené podobě. Mohl jsem se třeba z pohodlí domova dívat na magnetické rezonance svých pacientů. To stále možné není,“ uvedl ředitel FN Brno Jaroslav Štěrba. Takovou dokumentaci zatím nelze elektronicky posílat. „Posíláme ji třeba na CD discích. Týká se to například pacientů při plánování onkologické terapie. Je to samozřejmě méně komfortní než dokumenty poslat po e-mailu,“ doplnil ředitel.

Nemocnice se podle něj nicméně postupně vrací do normálního režimu, už dříve zprovoznila urgentní informační systém nebo systém pro transfuze, takže lidé mohou v nemocnici opět darovat krev.

Drtivou většinu údajů o pacientech se podaří obnovit, zmizela některá data z ekonomického systému. Podrobnosti stále vyšetřují detektivové z Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost. „Případ je v trestním řízení, takže k němu nemůžeme podávat další informace,“ řekl mluvčí úřadu Radek Holý. Detektivové spolupracují s Krajským státním zastupitelstvím v Brně. „Podrobnosti sdělovat nebudeme,“ řekl mluvčí Hynek Olma.

Hackeři na nemocnici zaútočili časně ráno v pátek 13. března. Z provozu vyřadili tisíce počítačů. „V pondělí jsme je postupně začali zapínat. Z celkových 2500 koncových stanic máme v provozu asi 1500. Oživení nemocničního informačního systému je pro klinický provoz nejdůležitější,“ uvedl Štěrba. Na přeinstalování systému se podílejí studenti z Masarykovy univerzity. „Za pomoc děkujeme také odborníkům ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,“ řekl ředitel.

Do původního režimu se všechna pracoviště v nemocnici vrátí v řádu týdnů. Návrat k normálu samozřejmě komplikuje koronavirová pandemie. Nemocnice je jedním z klíčových zařízení v Česku, která zajišťují péči. Útok hackerů například před čtrnácti dny zkomplikoval posílání vyhodnocených testů na COVID-19. To už teď funguje bez potíží. V nemocnici nyní testují asi 200 lidí denně. „Díky spolupráci s Lékařskou fakultou Masarykovy univerzity máme personál a přístroje na to, abychom testovali tisíce lidí denně. Vázne to na laboratorní chemii, o kterou teď bojuje celý svět,“ sdělil Štěrba. Podle něj by se mohla situace výrazně zlepšit v příštím týdnu. Nemocnice chce totiž testovat na vlastních sadách, které nyní prověřuje.

Reklama

Doporučované