Hlavní obsah

Izrael přitvrzuje, Řecko omezuje život na Krétě a Zakynthosu

Foto: Profimedia.cz

Lidé s rouškami v ulicích Jeruzaléma.

Reklama

Covidová opatření se v některých zemích opět zpřísňují. Života bez omezení si neužívají ani obyvatelé Izraele, který platí za premianta v očkování. Naopak, zase čelí tvrdším pravidlům. Zpřísňuje také třeba Řecko nebo Francie.

Článek

V očkování svých občanů sice Izrael celosvětově vede, šíření nakažlivější delta varianty ho ale i navzdory tomu donutilo protipandemická opatření opět zpřísnit. Ministři v úterý schválili soubor nových pravidel, která vejdou v platnost v neděli 8. srpna. K tomuto kroku se rozhodli přistoupit poté, co denní přírůstek nakažených poprvé od března přesáhl 3000.

Na základě zpřísněných opatření budou muset Izraelci nosit roušky při venkovních akcích pro více než 100 lidí. Poměr hodin, který státní úředníci odpracují z kanceláře, se pak vrátí zpátky na 50 procent. Soukromý sektor byl též vyzván, aby svým pracovníkům povolil pracovat z domova. Další ze změn se týká očkovaných lidí, kteří se starají o nakažené dítě mladší 12 let. Odteď pro ně platí povinná karanténa.

S cílem zamezit šíření koronaviru se vláda také rozhodla, že rozšíří systém covidových pasů. Od 20. srpna budou platit pro všechny hromadné akce, nejen pro ty nad 100 účastníků, jako je tomu teď. Dojde také k omezení přístupu na veřejná místa pro neočkované děti.

Řecko zakazuje hudbu a noční vycházení

K přísnějším opatřením přistupuje také Řecko. Kvůli šíření koronavirové nákazy zakázalo hudbu v restauracích, barech a kavárnách a zavedlo zákaz nočního vycházení na turisticky oblíbeném ostrově Zakynthos a ve městě Chania na Krétě. S odvoláním na náměstka ministra civilní ochrany o tom dnes informovala agentura Reuters.

Opatření začnou platit v pátek 6. srpna v šest hodin ráno a potrvají nejméně do 13. srpna. O dalším prodloužení rozhodne ministerstvo civilní obrany s ohledem na epidemickou situaci.

Zákaz vycházení bude platit od jedné do šesti ráno s výjimkou těch, kteří se přemisťují kvůli práci nebo směřují do nemocnice. Přehrávání hudby bude bez výjimky zakázané ve všech pohostinských, volnočasových a kulturních zařízeních.

Na Zakynthosu a ve městě Chania na severozápadním pobřeží ostrova Kréty budou rovněž zakázána veřejná i soukromá shromáždění více než 20 lidí. Za porušení opatření o shromažďování hrozí pokuta ve výši 50 000 až 200 000 eur (asi jeden až 5 milionů korun), napsal list Ekathimerini.

Počet potvrzených případů onemocnění covid-19 vzrostl na Zakynthosu oproti minulému týdnu o 69 procent a ve městě Chania o 54 procent.

Nová opatření přijímá i Francie

Pravidla se zpřísňují také ve Francii. Šíření delta varianty zde totiž vedlo ke zvýšení počtu hospitalizovaných, vyplývá to z dat, která francouzské zdravotnické orgány zveřejnily v úterý. Ve stejný den úřady také aktivovaly nouzový plán pro ostrov Korsika, který se po prázdninovém nájezdu turistů potýká se zvýšeným šířením koronavirové nákazy.

Situace na ostrově se v poslední době výrazně zhoršila. Spousta pacientů s covidem leží na jednotkách intenzivní péče a místní úřady mobilizují zdravotnický personál. V Bastii, jednom ze dvou nejdůležitějších měst ostrova, dosahuje obsazenost nemocnic až 79 %. Zákaz nočního vycházení a další restrikce zde platí od středy. Povinné nošení roušek v některých městech zavedla Korsika už v půlce července. Ke stejnému kroku přistoupily i další oblíbené pobřežní oblasti ve Francii.

Francouzské úřady se pomocí opatření Korsiku snaží uchránit před lockdownem, který by jí s vysokým počtem nakažených mohl hrozit. Tento týden se k částečnému lockdownu vrátilo souostroví Guadeloupe, které se tak stalo třetím zámořským územím Francie, jež ohlásilo „katastrofální“ nárůst případů covidu a zavedlo částečný lockdown.

Francouzská vláda také v úterý oznámila že reaktivuje balíček opatření na podporu zdravotnického personálu, který se připravuje na další nárůst případů. Pracovníkům nemocnic budou nabídnuty bonusy za přesčasy a kompenzace za placené dovolené, které nemohou čerpat kvůli tlaku, který je na ně v souvislosti s pandemií vyvíjen.

Francouzská Ústavní rada dnes mimo jiné schválila platnost kontroverzního covidového zákona, a to včetně kritizované nutnosti prokazovat se zdravotními pasy v restauracích a kavárnách. Naopak odmítla povinnou izolaci nakažených.

Reklama

Doporučované