Hlavní obsah

Faltýnek prozradil taktiku ANO do voleb: nižší daně a boj s ČSSD

Poslechněte si, jak Jaroslav Faltýnek vysvětluje svůj přestup z ČSSD k ANO a odměny, které dostává z Agrofertu.Video: Jiří Kubík

 

Reklama

Boj o voliče se vede permanentně celou dobu, říká pravá ruka Andreje Babiše ke vztahu s vládními partnery z ČSSD.

Článek

Jaroslav Faltýnek v rozhovoru pro Seznam popisuje taktiku Babišova volebního boje s sociální demokracií, jíž byl sám dvacet let členem. Kromě toho, že je prvním místopředsedou ANO a šéfem poslanecké frakce, zůstává i členem představenstva Agrofertu se speciální odměnou.

Vstoupí hnutí ANO do volebního roku 2017 s novou strategií? Přestanete si hrát s ČSSD na koaliční partnery a povedete mnohem silnější boj o voliče?

Ale ten boj o voliče se vede permanentně celé volební období.

Teď bude silnější - jdete do finále.

Asi ano. Určitě ten boj bude silnější, ale přesto by vláda měla dotáhnout věci, které slíbila. Nemáme dořešený zákon o střetu zájmů, což je z našeho pohledu velmi konfliktní norma. Tady se krásně ukázalo, jak se všechny strany ve Sněmovně spojily s cílem donutit pana Babiše, aby se vzdal svých firem, aby si vybral, jestli půjde dělat ministra, nebo bude vlastnit Agrofert. Toto je nedořešeno, myslím si, že do konce roku k tomu Sněmovna zaujme nějaký postoj. Co se nám zatím nepodařilo dořešit, je otázka exekucí a exekutorů, tam má ale ministr Pelikán připraven návrh, který by to více řešil, to lze stihnout. Z daňových zákonů je více méně vše splněno, co jsme chtěli.

Naši hejtmani dostali úkol: začít šetřit!

Na čem bude stát vaše taktika před volbami do Poslanecké sněmovny, které budou příští rok na podzim? Budete se dál vymezovat vůči tradičním stranám, i když bude ANO v době voleb už čtyři roky členem vlády?

Neřekl bych, že se vymezujeme vůči tradičním stranám. Když jsme šli do voleb v prvním volebním období, tak jsme říkali, že se pokusíme řídit ekonomiku naší země jako ekonomiku rodinné firmy.

A takový bude headline volební kampaně?

Nevím, ale chceme dál pokračovat v tom, že nechceme zvyšovat daně, chceme zlepšit výběr stávajících daní. A pokud se bude dařit ekonomice a bude se dařit daně vybírat, tak proč bychom nemohli třeba některé daně začít snižovat. Tady jsme v přímém rozporu se sociální demokracií.

Teď jsme se potkali s našimi pěti hejtmany a diskutovali jsme o nastavení spolupráce mezi kraji a vládními resorty a hejtmani dostali za úkol začít šetřit. Začít se chovat racionálně, hospodárně. Přes ty billboardy, které ČSSD vyvěsila po celé republice, že kraj není firma, tak my jsme nikdy neřekli, že kraj je firma a že chceme privatizovat krajské zdravotnictví. To jsou nesmysly.

Dneska jste druhým mužem ANO, ale dlouhá léta jste býval sociálním demokratem…

…ano, dvacet let.

Nemáte s tím problém, když se ANO dostává do ústředního střetu s ČSSD?

Vůbec ne. Já jsem byl hlavně na komunální úrovni v Prostějově dvacet let na radnici, byl jsem zastupitelem, radním, několikrát jsem v Prostějově v čele kandidátky sociální demokracie vyhrál volby, ale nikdy jsem vlastně nešel profesionálně do politiky, vždycky jsem se snažil živit normální prací.

Jako byste se jí teď už neživil...

Politika pro mě není úplně čistá esence normální práce, protože já jsem byl zvyklý mít nějaké konkrétní hmatatelné výsledky a v politice to tak úplně jednoduché není. Ale když se vrátím k tomu mému vnitřnímu jakoby střetu, tak já se snažil v Prostějově chovat racionálně a efektivně a je úplně jedno, jestli je člověk sociální demokrat nebo dneska členem ANO. Protože je to prostě o tom, jestli hledáte řešení, která jsou racionální a jestli postavíte chodník v Prostějově nebo kanalizaci, která zahýbá doprava nebo doleva.

Ale na té vyšší úrovni už to jedno není, tam už ty rozdíly vidíte?

Já nechci vyvolávat koaliční rozpory, ale od začátku se v koalici vede debata o tom, že my říkáme, že je potřeba, aby stát, státní firmy, státní instituce hospodařily efektivně, racionálně.

200 tisíc měsíčně z Agrofertu? „Ne, ne, tolik to není"

Vyčítal vám někdy někdo, že se vymezujete proti - v uvozovkách - tradičním stranám a sám jste byl dlouhá léta jejím reprezentantem?

Pořád mě to někdo vyčítá. Když jsme debatovali o tom, jestli mám, nebo nemám kandidovat v Prostějově do komunálních voleb v roce 2014, tak část lidí v ANO říkala: „Ne, nekandiduj, ty seš starej socan, nás to poškodí." A druhá polovina říkala: „Pomáhal jsi zakládat hnutí, tak do toho běž!" A já jsem říkal: „Víte co? Nechme to na těch lidech."

Jste prvním místopředsedou ANO, jste předsedou poslanecké frakce, jste předsedou zemědělského výboru a jste členem představenstva Agrofertu. Stíháte to všechno? Hlavně s přihlédnutím k tomu, že vás čeká vypjaté předvolební období.

No, je pravda, že dneska se cítím velmi unaven. A to je před námi ještě večerní jednání předsednictva a výboru! Ale já jsem celý život zvyklý v podstatě vstávat brzy ráno a chodit pozdě spát, takže zatím si myslím, že většinu těch věcí se podařilo stihnout.

A členství v představenstvu Agrofertu pořád platí?

Ano, to platí. Zatím se na tom nic nemění, to je věc akcionářů.

Vy jste za to dostával dvě stě tisíc měsíčně.

Ne, ne, ne.

Ono se to změnilo?

Ne. Agrofert je soukromá firma a já teď samozřejmě nevím přesně. Ale můžete si ve Sněmovně vytáhnout moje příjmy, kde je to přesně rozepsáno, kolik je příjem z Agrofertu, kolik ze Sněmovny, eventuálně z dalších činností.

Vy to z hlavy nevíte?

Já to z hlavy nevím.

(Podle poslaneckého přiznání příjmů za rok 2015 doputovala z Agrofertu na účet Jaroslava Faltýnka částka 2,38 milionů korun. Přepočteno na průměr za jeden měsíc jde o částku přes 198 tisíc korun, pozn. red.)

Reklama

Doporučované