Hlavní obsah

Boj s dezinformacemi: Facebook začal v ČR a na Slovensku prověřovat zprávy

Ilustrační fotografie.

Reklama

Společnost Facebook v úterý zahájila v České republice a na Slovensku program prověřování pravdivosti zpráv, které se objevují na její platformě. Fakta ověřuje francouzská tisková agentura AFP, informoval Facebook v tiskovém sdělení.

Článek

Jde o součást celosvětového projektu, který firma realizuje v rámci boje proti dezinformacím.

Facebook přitom spolupracuje s nezávislými kontrolory třetích stran z celého světa. Tito takzvaní fact-checkeři posuzují a hodnotí přesnost obsahu zpráv na facebookovém News Feedu, v němž se objevují vyvěšované příspěvky. Jedním z takových certifikovaných hodnotitelů je právě AFP.

„Jakmile fact-checker vyhodnotí zprávu jako nepravdivou, Facebook ji začne v News Feedu zobrazovat níže, čímž výrazně sníží její šíření. Tímto zabrání šíření hoaxu a také se sníží počet lidí, kterým se tato zpráva zobrazí,“ informoval Facebook.

„Stránky a domény, jež budou opakovaně šířit nepravdivé zprávy, budou mít snížený dosah a také přijdou o schopnost monetizace a inzerování. Pokud bude zpráva označena jako nepravdivá, Facebook upozorní uživatele, kteří tento příspěvek uvidí nebo se ho budou snažit šířit, že tato zpráva byla označena jako nepravdivá,“ píše se dále v tiskové zprávě.

Facebook uvádí, že při svém programu spolupracuje s více než 50 partnery, kteří po celém světě ověřují obsah ve více než 40 jazycích.

Reklama

Doporučované