Hlavní obsah

Boj s pandemií online. Poláci paří Minecraft na účet vlády

Foto: Profimedia.cz

Polsko vyhlásilo soutěž o nejlépe postavenou slavnou stavbu ve hře Minecraft.

Reklama

Polsko přichází s novinkou, která má tamní obyvatele, zejména mladší ročníky, udržet během šířící se pandemie v bezpečí domova. Jde o hraní počítačových her.

Článek

Vládní představitelé v Polsku spustili webovou stránku s názvem Grarantanna.pl, na které nadšení hráči nově naleznou zdarma hry běžně dostupné jen za příplatek. Polsko věří, že právě hry jsou jedna z možností, jež mladší občany a potenciální roznašeče nákazy udrží doma.

Podle informací webové stránky Mashable, která zprávu publikovala, polské ministerstvo pro digitalizaci plánuje spustit také exkluzivní turnaje a další interaktivní hry, jež mají mládež připoutat k počítačovým židlím.

Jedna ze zpřístupněných her v Polsku je nově Minecraft. Právě v něm už v neděli odstartuje soutěž o nejlépe sestavenou repliku některé ze slavných architektur. Každý hráč dostane virtuální pozemek a stavební materiál.

V rámci kampaně má Polsko i další plány. K dispozici bude například webová výuka pro vývoj her, hádanky, polské kvízy z historie a další.

Vzhledem k tomu, že školy jsou v Polsku v současné době uzavřeny až do 25. března, zdá se, že polská vláda skutečně vynaložila úsilí, aby byli mladí lidé během pandemie koronaviru zaneprázdněni u svých počítačů. Podle Světové zdravotnické organizace má země v současnosti téměř 650 potvrzených případů COVID-19.

Polsko za vlády koronaviru

Navzdory epidemii koronaviru se v neděli kromě spuštění hracího serveru konalo šest doplňovacích voleb do parlamentu a tamní úřady daly najevo, že zatím neustupují od záměru uspořádat v květnu prezidentské volby. Vláda sice uzavřela školy, kina a divadla a omezila shromažďování lidí, stav nouze ale v zemi vyhlášen nebyl.

„Musíme se (na prezidentské volby) připravit, je to zákon naší země, nic se nezměnilo,“ řekl novinářům mluvčí polské ústřední volební komise Tomasz Grzelewski. „Jakmile prezident rozhodne o stavu nouze, budeme jednat jinak,“ dodal.

Polská opozice vládu vyzývá, aby prezidentské volby odložila, ale kabinet trvá na tom, že bez vyhlášení stavu nouze se k takovému kroku neodhodlá. Ve Francii například tento měsíc uskutečnili první kolo místních voleb, které doprovázela rekordně nízká účast. Druhé kolo bylo zrušeno.

První kolo polských prezidentských voleb je naplánováno na 10. května. Favoritem voleb, pokládaných za klíčové pro vládnoucí konzervativce ze strany Právo a spravedlnost (PiS), je stávající prezident Andrzej Duda, který z PiS vzešel.

Reklama

Související témata:

Doporučované