Hlavní obsah

Boje o Aleppo končí, povstalci se stáhli ze všech klíčových částí města

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Podle Syrské organizace pro lidská práva rebelové v druhém největším syrském městě kontrolují už jen jedno drobné území.

Článek

Bitva o syrské Aleppo se chýlí ke konci, povstalci se stáhli ze všech šesti důležitých čtvrtí, které dosud ovládali. Oznámil to Ramí Abdel-Rahmán, šéf exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR). Podle něj už rebelové v druhém největším syrském městě kontrolují jen jedno drobné území.

„Povstalci se zcela zhroutili, bitva o Halab se blíží ke konci," uvedl Rahmán, jehož organizace sleduje dění v Sýrii z Británie prostřednictvím sítě informátorů. Rebelové se podle něj stáhli zejména z klíčové čtvrti Bustán al-Kasr, která leží jihozápadně od Starého Města a která patří k nejvíce opevněným.

Výrazný postup v Aleppu ohlásila syrská armáda už v pondělí ráno. Moskva, která podporuje režim syrského prezidenta Bašára Asada, vzápětí uvedla, že vláda ovládá již 95 procent města.

Provládní jednotky dobyly v noci čtvrť Šajch Saíd na jižním okraji oblasti držené rebely a čtvrti Sálihín a Karam Daadaa na jejím východním okraji. Ze Šajch Saídu uprchlo ráno asi 3500 civilistů, uvedla oficiální tisková agentura SANA.

Čtvrti ovládané povstalci v noci čelily intenzivním náletům vládních letadel. „Bombardování během noci neustalo ani na chvilku," ohlásil zpravodaj agentury Reuters. Ten rovněž ráno uvedl, že intenzita ostřelování je největší za posledních několik dní.

Kdo bojuje v řadách rebelů?

Nejznámějším členem této koalice je Fronta dobytí Sýrie (bývalá fronta An-Nusra, tedy odnož Al-Káidy). Obě skupiny obvykle nebojují bok po boku, nicméně komunikují spolu a mají společného nepřítele, kterým je syrský režim. Dobytí Aleppa je pro syrského prezidenta Bašára Asada velkým vítězstvím po téměř šesti letech bojů.

Ruské ministerstvo obrany v pondělí ráno uvedlo, že od začátku bojů o Aleppo z východní části města uprchlo asi 100 000 civilistů a zbraně odevzdalo více než 2200 rebelů. Moskva je hlavním Asadovým spojencem.

Světová média většinou neupřesňují, kdo jsou rebelové bojující v Aleppu, situace v oblasti je totiž nepřehledná. Podle dřívějších informací k nim patří seskupení s názvem Dobytí Aleppa (Fatah Halab), kterou tvoří desítky povstaleckých skupin, jak umírněných a napojených na Svobodnou syrskou armádu (FSA), tak radikálnějších. V oblasti se ale vyskytují i bojovníci islamistické aliance Armáda dobytí (Džajš al-Fatah), která sdružuje skupiny bojující na západě a severu Sýrie.

Video: Příměří v Aleppu umožnilo evakuaci tisíců civilistů.

Příměří v Aleppu umožnilo evakuaci tisíců civilistů.

Reklama

Související témata:

Doporučované