Hlavní obsah

Boje o poslední baštu IS vrcholí. Islamisté sází na bomby v autech

Islamisté prohrávají v boji o svoji poslední baštu.Video: Zuzana Lachnitová, AP, Reuters

 

Reklama

Islamisté prohrávají boje s jednotkami koaličních arabsko-kurdských jednotek o jejich poslední baštu. Boje by podle SDF měly skončit tento týden.

Článek

Koaliční jednotky arabsko-kurdských bojovníků, které podporují Spojené státy, postupují stále blíže k východosyrskému městu Baghúz, které je poslední baštou bojovníků Islámského státu. Jednotky SDF o víkendu kontinuálně postupovaly osmnáct hodin, boj džihádistů podle nich bude čím dál tím zuřivější, zejména kvůli tomu, že očekávají brzký konec, píše agentura AP.

„Naši bojovníci jsou silní a dobří. Džihádisté jsou na pokraji svých sil, jestli budeme takhle pokračovat, s boží pomocí se jich do pěti dnů zbavíme,“ řekl velitel jedné z jednotek SDF agentuře AP. Islamisté v boji kromě systému jeskyní a uměle vytvořených podzemních chodeb používají i výbušniny – hlavně ty v autech.

„Zaznamenali jsme, že se islamisté už od včerejška snaží nastražit výbušné systémy. SDF zaregistrovala nejméně deset bomb, z nichž tři byly v autech, která se snažila dojet až k nám. Vojáci je ale zničili ještě předtím, než mohly zasáhnout své cíle,“ řekl mluvčí SDF Mustafa Bálí v rozhovoru pro agenturu Reuters. Bojovníci SDF ale mají k dispozici brýle s nočním viděním, kromě toho jim pomáhají americké vrtulníky, které spolu s nimi útočí v noci, píše server The Guardian.

SDF se domnívá, že mezi bojovníky Islámského státu v Baghúzu převažují zahraniční džihádisté. Boje o poslední enklávu byly od 12. února přerušeny kvůli evakuaci civilistů, těch odešlo okolo 13 tisíc. Podle agentury AP na místě však i nadále zůstává neurčitelný počet civilistů. Ty mohou islamisté využít jako živé štíty, tuto taktiku použili jak při obléhání syrského města Rakká, tak při bojích o irácký Mosul.

Reklama

Doporučované