Hlavní obsah

Jsme Šabáb a zabíjíme, jak chceme. Mosambik sužuje teror islamistů

Foto: Profimedia.cz

Dočasné přístřešky pro vysídlené osoby v mosambickém regionu Cabo Delgado.

Reklama

Boje s islamisty v severovýchodním Mosambiku vyhnaly v uplynulém roce z domovů více než půl milionu lidí. Do obklíčeného města Palma v samém srdci konfliktu se podařilo proniknout prvním mezinárodním novinářům.

Článek

V převážně muslimské provincii Cabo Delgado, u jejíhož pobřeží se nacházejí rozsáhlá ložiska zemního plynu, jsou aktivní islamistická uskupení napojená na teroristické hnutí Islámský stát od října 2017.

Intenzita útoků letos zesílila natolik, že islamisté načas ovládli klíčová města regionu na hranicích s Tanzanií a jsou schopni napadat důležité vojenské i civilní cíle. Odvety mosambické armády mnohdy doprovázejí oběti z řad civilistů i ničení infrastruktury.

Mosambičané popisují spálené vesnice, unesené příbuzné a agonii dlouhých cest za bezpečím. Obléhané město Palma v severním Mosambiku ale nejvíce pronásleduje strach z násilí, píše BBC. Zpravodajové této britské stanice jsou prvními novináři, kteří se v posledním roce do města, takřka odříznutého od vnějšího světa, dostali.

Ničeho se nebojíme

Nemožnost dostat se na místa konfliktu je podle BBC částečně způsobená pandemií a částečně tíživou bezpečnostní situací v zemi. Kritice kvůli snaze o zablokování přístupu ke konfliktu, a to jak pro média, tak v menší míře i pro mezinárodní humanitární organizace, ale čelí i samotná mosambická vláda. „Čelíme vládním omezením, co se týče zajišťování zásob,“ řekl Jonathan Whittall, hlavní analytik nevládní organizace Lékaři bez hranic (MSF).

„Podřízli mu krk,“ řekl 47letý Said Ahmad a popsal, jak jednou v noci začátkem tohoto měsíce vstoupily do jejich vesnice desítky povstalců a zabily sedm mužů včetně jeho bratra. Ahmadovi se podařilo uprchnout do Palmy. Když později zavolal na bratrův mobilní telefon, ozval se z druhé strany cizí muž, který podle něj řekl: „Zabili jsme tvého bratra. Ničeho se nebojíme. Jsme Šabáb a zabíjíme, jak chceme.“

„Několik lidí v Palmě nám řeklo, že viděli ozbrojence unášet ženy a dívky. Brzy po odletu zpět do hlavního města regionu Pemby jsem potkal spoustu dalších lidí s podobnými příběhy,“ uvedl novinář BBC Andrew Harding.

„Viděla jsem svou dceru, jak se snaží se dvěma dalšími dětmi utéct na loď. Lidé z Šabábu je pronásledovali. Unesli mou dceru a mnoho dalších. Naši vesnici pak zapálili,“ uvedla Fatima Abdulová.

„Stále se snažím zjistit, co se stalo mé vnučce. Nevím, jestli ji unesli, aby se s ní oženili, nebo aby ji zabili. Trpím a nevím, jak to napravit. Pomoc, kterou dostáváme, nestačí,“ řekl rybář Alberto Carlos Said, který nyní žije v provizorním táboře v blízkosti města Pemba.

„Přišli jsme sem pěšky, nic jsme neměli. Báli jsme se. Vím o mnoha unesených ženách. Tady v táboře je mnoho dětí, kterým Šabáb vzal matku,“ řekla Amina Bakarová, která pochází ze stejné vesnice jako Alberto Carlos Said.

Termínem Šabáb Mosambičané nyní označují islamistickou skupinu, která v provincii začala působit před čtyřmi lety. Americké ministerstvo zahraničí tento týden povstalce kvůli spojitostem s Islámským státem (IS) přidalo na seznam teroristických organizací. Členové skupiny tak nebudou moci cestovat do Spojených států, nařízení rovněž zakazuje Američanům s islamistickou skupinou obchodovat.

Světový potravinový program (WFP) OSN nynější situaci v zemi na jihu Afriky označil za „krajně znepokojivou“. Boje s islamisty v severním Mosambiku podle prohlášení WFP způsobují nedostatek jídla pro přibližně 300 000 uprchlíků, kteří jsou čím dál závislejší na humanitární pomoci.

Reklama

Doporučované