Hlavní obsah

Boje se opět rozhořely. Tálibán zabil 20 Afghánců, USA odpověděly útoky

Foto: Profimedia.cz

Afghánské vládní jednotky při operaci proti Tálibánu z konce minulého roku.

Reklama

Nejméně dvě desítky afghánských vojáků a policistů zabili povstalci z Tálibánu v noci na dnešek při útocích v provincii Kunduz na severu země, uvedla agentura AFP s odvoláním na místní úřady. Spojené státy odpověděly vzdušnými útoky proti Tálibánu, oznámil to mluvčí armády.

Článek

Útoky podle AFP následovaly jen několik hodin po telefonickém rozhovoru amerického prezidenta Donalda Trumpa s politickým vůdcem povstalců.

„Ozbrojenci Tálibánu zaútočili přinejmenším na tři předsunutá stanoviště armády v Kunduzu a zabili nejméně deset vojáků a čtyři policisty,“ citovala AFP místního poslance. Mluvčí guvernéra jihoafghánské provincie Uruzgán potvrdil zabití šesti policistů, dalších sedm utrpělo zranění.

Tálibán v sobotu podepsal dohodu s USA, v níž se zavázal, že nebude útočit na americké vojáky a jejich spojence. V pondělí nicméně oznámil, že obnoví útoky proti afghánským bezpečnostním silám. Od té doby podnikl desítky útoků.

Spojené státy se v mírové dohodě, podepsané v sobotu v katarském Dauhá, zavázaly, že do 14 měsíců ze země stáhnou všechny své vojáky a že odejdou i vojáci ostatních zemí NATO včetně Česka, které v Afghánistánu rovněž působí. Tálibán na oplátku slíbil, že nedovolí svým členům a ani žádným jiným organizacím „využívat afghánské území k útokům na USA a jejich spojence“.

Jeden ze zakladatelů hnutí Tálibán, mulla Abdul Ghání Baradar, jenž zastupoval hnutí v Dauhá, hovořil telefonicky s prezidentem Spojených států, který rozhovor charakterizoval jako „dlouhý“ a „dobrý“.

„Mé vztahy s mullou jsou velmi dobré. Chtějí ukončit násilí,“ uvedl Trump v úterý, tedy už po obnovení povstaleckých útoků proti afghánským vládním silám.

Obnovení útoků Tálibán oznámil tento týden v pondělí. Stalo se tak poté, co afghánský prezident odmítl splnit jeden z hlavních bodů dohody z Dauhá: propustit na svobodu až 5 000 zajatců z Tálibánu výměnou za tisícovku zajatých vojáků a policistů.

Reklama

Doporučované