Hlavní obsah

Boje v Sýrii pokračují, na humanitární koridor podle Ruska míří povstalecké rakety

Boje v Ghútě pokračují. Povstalci podle Rusů blokují humanitární cestu.Video: AP

 

Reklama

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes vyzval bojovníky působící v obléhané oblasti u Damašku, aby odblokovali trasu určenou pro dopravu humanitární pomoci a k evakuaci lidí, kteří chtějí odejít.

Článek

V syrské Ghútě se stále bojuje. Humanitární koridor, přes který měla do míst proudit pomoc a po němž se měli evakuovat civilisté pryč z oblasti, je zablokovaný. Podle Ruska koridor kontrolují povstalci, ministr zahraničí Sergej Lavrov je už vyzval, aby cestu odblokovali. To se ale nestalo.

Pětihodinové každodenní příměří v Ghútě vyhlásilo Rusko a mělo platit od úterý. Boje v úterý ráno krátce utichly, ale zanedlouho znovu vypukly.

Při úterních bojích v oblasti podle ochránců lidských práv zemřelo sedm civilistů včetně dvou dětí. Tentýž den povstalci podle syrské státní agentury vystřelili rakety na Damašek.

Útok si vyžádal jeden lidský život a pět raněných. Další rakety měly být namířeny na koridor pro humanitární pomoc. Rusko úterní stav popsalo jako ofenzivu na pozice syrských spojenců v době příměří.

Ve středu se syrské armádě podle místní exilové organizace ochránců lidských práv podařilo pokročit na východním okraji Ghúty.

Podle Lavrova se situace v Sýrii zhoršuje jen z pohledu teroristů

Lavrov dnes v Radě OSN pro lidská práva v Ženevě prohlásil, že situace v Sýrii se zhoršuje pouze z pohledu teroristů. „Zhoršuje se to pro teroristy z Džabhat an-Nusra, které chtěně nebo nechtěně chrání americká koalice,“ uvedl Lavrov.

Podle Lavrova jsou „zralé podmínky pro obnovu mírového procesu“. Ministr se sešel se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou a hovořil s ním o zahájení práce na nové syrské ústavě.

Lavrovova mluvčí Maria Zacharovová novinářům řekla, že Rusko plní svůj závazek týkající se příměří, ale musí se k tomu podle ní připojit i další země. K poznámce, že při bombardování umírají děti, řekla, že umíraly i děti rodin, které stojí za prezidentem Bašárem Asadem, a Rusové v roce 2015 do bojů vstoupili, aby zastavili šíření násilí do své země.

„Staral se někdo o děti před sedmi lety, kdy Západ podporoval tu věc zvanou arabské jaro a všichni jím byli tak nadšeni? Všichni mysleli na demokracii a teď vy přemítáte o dětech. Nemyslíte si, že je pozdě na to, aby Západ začal teď myslet na děti?“ řekla mluvčí.

Reklama

Doporučované