Hlavní obsah

Boje ve východní Ghútě se podle Rusů chýlí ke konci, největší město Dúmu však stále kontrolují povstalci

Boje ve východní Ghútě spějí ke konciVideo: Marek Martinovský, AP

 

Reklama

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov oznámil, že boje v oblasti syrské východní Ghúty jsou téměř u konce. Evakuace civilistů z oblasti stále probíhá po tisících. Největší město oblasti Dúmu však stále kontrolují protivládní povstalci. Vláda jim tak dala tři dny na to, aby město opustili, ultimátum však odmítají.

Článek

Vojenská operace ve východní Ghútě u Damašku je téměř u konce. Ve čtvrtek to oznámilo ruské ministerstvo zahraničí. Město Dúmá, jež je největší ve východní Ghútě, je ale podle něj stále v rukou povstalců. V noci se z Ghúty, kde boje vypukly v únoru, evakuovalo dalších zhruba 6000 lidí.

Podle ruského ministerstva obrany pokračuje evakuace Arbínu, který leží jižně od Dúmy. Povstalci i civilisté odjíždějí do provincie Idlib na severozápadě země. Dúmá je v rukou povstalecké skupiny Džajš al-Islám, která zatím na evakuaci nepřistoupila.

Ruské ministerstvo zahraničí nicméně ve čtvrtek uvedlo, že rozhovory s Džajš al-Islám o evakuaci pokračují a mají šanci na úspěch. Skupina jedná s ruskými zprostředkovateli.

Syrská státní televize oznámila, že tamní vláda dala skupině Džajš al-Islám ve středu večer tři dny na to, aby Dúmu evakuovala. Mluvčí skupiny Amár Hasan uvedl, že povstalci odmítají přistoupit na žádost vlády a odcestovat na sever. Syrská provládní média tak spekulují, že se zřejmě schyluje k dalším bojům.

Ruské ministerstvo zahraničí popřelo zprávy o tom, že ruská armáda v bojích ve východní Ghútě používá sílu i proti civilistům.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov, jehož země je spojencem Damašku, bude o Sýrii ve čtvrtek jednat se zmocněncem OSN pro Sýrii Staffanem de Misturou.

Reklama

Doporučované