Hlavní obsah

Bojím se vzniku exkluzivních škol pro vyvolené, říká ředitel základky

Studio Seznam Zprávy: Půl roku inkluze

 

Reklama

Pro některé kontroverzní projekt inkluzivního vzdělávání má za sebou prvních pět měsíců fungování. Jak vzdělávání podle nového systému hodnotí po prvním pololetí Ministerstvo školství nebo rodiče žáků?

Článek

Novela školského zákona zavedla od září 2016 hned několik změn ve vzdělávacím systému. Tou, jež vyvolala nejvíc emocí, byla inkluze: Společné vzdělávání žáků s těmi, kteří mají tělesný nebo mentální handicap či pocházejí ze sociálně slabších rodin.

Česko se tak rozdělilo hned na několik táborů. Podle jedné skupiny není dostatek odborného personálu k tomu, aby mohli handicapovaní žáci bezproblémově fungovat v běžné třídě. Podle jiných takové děti narušují běžnou výuku, a proto jejich začlenění není možné už z principu.

Ředitel 1. ZŠ v Rakovníku Karel Folber se v důsledku inkluze obává vzniku „elitních škol“. „V posledních letech mám pocit, že vznikají exkluzivní školy pro vyvolené,“ řekl v rozhovoru pro Seznam Zprávy.

Exkluzivními školami jsou myšlena vzdělávací zařízení, kam by se děti s handicapem nedostaly a rodiče je tam umísťují v domnění, že pro ně vybrali kvalitnější vzdělání.

Osvědčila se inkluze v českých školách? Jaký bude její další vývoj? Ve studiu Seznam Zprávy byli hosty náměstek ministryně školství Stanislav Štech, ředitel základní školy v Rakovníku Karel Folber a rodič Tomáš Hečko.

Reklama

Doporučované