Hlavní obsah
Online

Bojíme se 120 tisíc mrtvých na covid v zimě, varují britští experti

Foto: Profimedia.cz

Čas na přípravu na další úder koronaviru je právě teď, vyzývají britští experti. Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Stoupá počet nakažených koronavirem, v Brazílii hlásí také vyšší počet úmrtí. Dění ve světě sledujeme online.

Článek

Měli byste vědět

- Pandemií covid-19 celosvětově nejtvrději zasažené Spojené státy za pondělí oznámily 59 222 nově potvrzených případů nákazy koronavirem.

- Brazílie eviduje 733 nových úmrtí v souvislosti s covid-19 a 20 286 dalších potvrzených infekcí. Počet úmrtí je zhruba o stovku vyšší než v neděli, nových nemocných ale ubylo.

- Nejhorší scénář pro druhou vlnu nákazy představili britští experti z Národní zdravotní služby. Pokud se nezačne Spojené království chystat hned, zemře v zimě až 120 tisíc lidí, uvedli.

  • Karanténa čeká 120 milionů Indů

    Indie je po Spojených státech a Brazílii co do počtu nakažených třetím nejhůře zasaženým státem světa. Dnes tamní úřady oznámily bezmála 28 500 nových případů nákazy, v pondělí jich přibylo rekordních téměř 29 000. Celkem země s 1,2 miliardy obyvatel registruje 906 752 případů nákazy, více než 23 000 lidí s nemocí covid-19 zemřelo.

    Vláda severoindického Biháru rozhodla o celostátní uzávěře, která začne platit ve čtvrtek a potrvá dva týdny. Jde o největší podobnou karanténu v Indii od uvolňování pravidel na začátku června, píše agentura AFP. S týdenní karanténou od dnešního večera počítá i Bengalúru. Uzavřeny zde budou svatostánky, veřejná doprava, školy, restaurace, úřady a většina obchodů. Tamní obyvatelé budou moci jít ven pouze na nákup nezbytností.

  • JAR předstihla v případech covid-19 Británii, je osmá na světě

    Jihoafrická republika už registruje více případů nemoci covid-19 než Británie, a je tak ve světovém srovnání osmá s 298 292 nakaženými. To je téměř polovina evidovaných případů v Africe. Informovala o tom dnes agentura AP s odkazem na údaje ministerstva zdravotnictví a data americké Univerzity Johnse Hopkinse.

    JAR v předchozích dnech evidovala kolem 12 000 nových případů nákazy koronavirem za den. Denní rekord od počátku pandemie oznámily tamní úřady ke konci minulého týdne, když 9. července přibylo 13 674 případů. Za posledních 24 hodin to bylo na 10 500 nových nakažených.

  • Afghánistánu hrozí katastrofa kvůli rostoucímu počtu nakažených

    Afghánistánu hrozí katastrofa kvůli narůstajícímu počtu lidí nakažených koronavirem, kteří zatěžují zdravotní systém. Ten už je velmi oslabený po desetiletích války, varovala dnes afghánská Společnost Červeného půlměsíce, kterou citovala agentura Reuters.

    Podle vládních údajů bylo v zemi s více než 32 miliony obyvatel zatím zaznamenáno 34 740 případů nákazy covid-19 a 1062 pacientů zemřelo. „Afghánistán je na pokraji potenciální zdravotní, sociální a ekonomické katastrofy způsobené covidem-19. Tato nemoc představuje ochromující zátěž pro jeden z deseti nejkřehčích států na světě,“ uvedla Společnost Červeného půlměsíce v prohlášení. „Skutečná bilance pandemie mezi afghánskou populací je pravděpodobně mnohem vyšší a kvůli omezenému testování a slabému zdravotnímu systému zůstává nepodchycená,“ dodala společnost. V zemi akutně chybí ochranné pomůcky a vybavení a situaci komplikuje také nesnadný přístup do odlehlých oblastí.

  • Itálie prodloužila nošení roušek v uzavřených prostorách

    Itálie, která patřila v nynější pandemii covid-19 k nejvíce postiženým zemím, prodlouží zatím do konce července některá opatření zavedená proti šíření koronavirové nákazy, včetně nošení roušek ve veřejným uzavřených prostorách. Informoval o tom dnes ministr zdravotnictví Roberto Speranza. Podle místních médií se také na konec července posouvá v Itálii otevření diskoték a zahájení kongresů plánované od poloviny tohoto měsíce.

    „Dnes máme 13 milionů infikovaných a půl milionu mrtvých,“ uvedl dnes Speranza s odkazem na světová čísla, když v italském senátu představoval nový vládní dekret. „Je evidentní, že nesmíme povolit v ostražitosti,“ dodal k dekretu, který mimo jiné prodlužuje povinnost nošení roušek ve veřejné dopravě, obchodech, na úřadech či v nemocnicích.

  • Dodávky letadel Boeing v pololetí klesly o 71 procent

    Americký výrobce letadel Boeing dodal v prvním pololetí letošního roku zákazníkům pouhých 70 letadel, o 71 procent méně než ve stejném období loni, kdy dodal 239 letadel. Zákazníci rušili nebo odkládali dodávky letadel kvůli kolapsu letecké přepravy po zavedení omezení pro cestování s cílem zabránit šíření nemoci covid-19. Konkurenční evropský výrobce letadel Airbus minulý týden oznámil, že jeho dodávky se snížily o 49 procent na 196 letadel, nejníže za 16 let.

  • Jihovýchod USA hlásí další rekordní počty úmrtí s covid-19

    Americké státy Alabama, Florida a Severní Karolína dnes znovu ohlásily rekordní počty nových úmrtí připisovaných nemoci covid-19. S odvoláním na oficiální statistiky to uvedla agentura Reuters, podle níž na Floridě bilance obětí epidemie narostla o 133 případů. V tomto jihovýchodním státě USA aktuálně potvrzené případy infekce koronavirem přibývají tempem zhruba 10 000 denně, jedna expertka označila město Miami za nové „epicentrum pandemie“.

    Floridské úřady dnes oznámily něco přes 9000 nových nákaz, tedy méně než v pondělí a v neděli, kdy denní součet dokonce překročil 15 000. Stát s přibližně 21 miliony obyvatel eviduje celkově přes 280 tisíc nakažených. Florida je jedním ze skoro 40 amerických států, kde v posledních týdnech růst bilance nakažených zrychluje. Platí to i o Alabamě a Severní Karolíně, kde za poslední den přibylo 40, respektive 35 úmrtí spojovaných s covid-19.

  • Chorvatsko navzdory EU vítá Američany, Řecko zruší tradiční festivaly

    Chorvatsko si je vědomo, co pro něj představují turisté, a kvůli koronaviru o ně přijít nehodlá. A to ani navzdory platným doporučením Evropské unie. Podle nedávného prohlášení amerického velvyslanectví v Záhřebu Chorvatsko nově umožňuje vstoupit do země i občanům USA z obchodních, turistických a naléhavých osobních důvodů. Ke vstupu do země tak Američanům, jakožto příslušníkům třetí strany, bude stačit potvrzení o rezervaci ubytování.

  • HDP Singapuru kvůli koronaviru klesl o rekordních 41 procent

    Singapurská ekonomika se kvůli pandemii nemoci covid-19 ve druhém čtvrtletí propadla do recese a hrubý domácí produkt ve srovnání s předchozím čtvrtletím klesl o rekordních 41,2 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnilo ministerstvo obchodu a průmyslu.

    Ekonomové očekávali propadl ekonomiky o 37,4 procenta. Singapur ve druhém čtvrtletí přijal přísná omezení pohybu, aby se zabránilo šíření covid-19. Meziročně se HDP snížil o 12,6 procenta. Singapur je jednou z prvních asijských zemí, která zveřejnila údaje o HDP za druhé čtvrtletí, kdy se mnoho zemí uzavřelo. Singapurská čísla naznačují, jak by pandemie mohla ovlivnit ekonomiky po celém světě.

  • Fotky z Chorvatska. Zn.: Roušky s sebou

    Ti, co v pondělí dorazili na dovolenou do Chorvatska, musí při návštěvě obchodů nasazovat roušky. Tamní vláda je zavedla poté, co se v zemi začal zvyšovat denní nárůst nakažených.

  • V Bolívii má covid-19 třetina vlády, prezidentka i šéfka senátu

    K zemím, které jsou v Latinské Americe nejhůře postižené koronavirem, patří v přepočtu na obyvatele Bolívie, jež v posledním týdnu zaznamenala rekordy v denním nárůstu případů covid-19. Tuto nemoc má v Bolívii i třetina ministrů, prezidentka Jeanine Áňezová, šéfka senátu a šest náměstků ministerstev. Nejhorší je situace v Santa Cruz, největším městě země, a Cochabambě, kde proto vláda oznámila, že „vyvlastní“ několik nemocnic a hřbitovů. Později se za výraz „vyvlastnit“ omluvila s tím, že půjde o nákup za „férovou cenu“, informovala dnes agentura Europa Press.

    V jedenáctimilionové Bolívii se od vypuknutí pandemie dosud potvrdilo 49 250 případů nákazy, z toho 15 294 osob se už uzdravilo a 1866 v souvislosti s covid-19 zemřelo. V pondělí oznámilo tamní ministerstvo zdravotnictví 1063 nových případů a 59 úmrtí. Rekordní denní nárůst případů zaznamenali v Bolívii v sobotu, kdy přibylo 1635 případů nákazy.

  • EU vyškrtne Srbsko a Černou Horu ze seznamu bezpečných zemí

    Státy Evropské unie vyškrtnou Srbsko a Černou Horu ze seznamu zemí, jejichž obyvatelé mohou cestovat přes vnější hranice evropského bloku. Podle informací ČTK se na tom dnes shodli velvyslanci unijních zemí, kteří zúžili na 13 seznam bezpečných států, z nichž je možné přijíždět do EU. Listina, na níž figurují některé asijské či africké státy, je pouze doporučením a například Česko již zařadilo zmíněné balkánské země mezi rizikové z hlediska koronaviru v pondělí.

    Zástupci unijních zemí dnes poprvé aktualizovali seznam přijatý před dvěma týdny, na němž vedle Austrálie, Kanady, Japonska, Koreje či Maroka figurovaly dva balkánské státy. Na návrh předsednického Německa podpořený většinou ostatních států budou Srbsko a Černá Hora z listiny odstraněny.

  • Swatch se poprvé propadl do ztráty, rekordně propouštěl

    Švýcarský výrobce hodinek Swatch Group se v prvním pololetí letošního roku poprvé propadl do ztráty kvůli pandemii nemoci covid-19. Firma kvůli ztrátě zrušila rekordních 2400 pracovních míst a uzavřela některé obchody, uvedla agentura Bloomberg.

    Čistá ztráta společnosti činila 308 milionů švýcarských franků (7,7 miliardy Kč) po zisku 415 milionů CHF ve stejném období loni. Tržby se snížily o 46,1 procenta na 2,2 miliardy CHF. Společnost musela kvůli koronaviru uzavřít obchody po celém světě. Navíc čínští turisté, kteří patří mezi její nejdůležitější zákazníky, nemohli cestovat a nakupovat. Swatch je největším výrobcem hodinek na světě. Firma je známá hlavně díky hodinkám stejného názvu, patří jí však i značky Longines, Tissot, Omega či Breguet.

  • V Íránu přibylo 179 nových úmrtí pacientů s koronavirem

    Íránské ministerstvo zdravotnictví dnes oznámilo, že v zemi za posledních 24 hodin přibylo 179 úmrtí pacientů s nemocí covid-19, informovala agentura AFP. V hlavním městě Teheránu se proto od dnešního dne opět zpřísňují karanténní opatření včetně uzavření některých podniků. Jde především o tělocvičny, fitcentra a posilovny, bazény, zoologickou zahradu a kavárny.

    Od poloviny června v Íránu denně přibývá více než sto nových obětí. Úřady zavedly mimo jiné povinné nošení roušky v uzavřených veřejných prostorách. Podle údajů Univerzity Johnse Hopkinse počet obětí v této více než osmdesátimilionové blízkovýchodní zemi dosáhl 13 211, celkový počet infikovaných stoupl na 262 173.

  • Americké aerolinky Delta jsou kvůli koronaviru v hluboké ztrátě

    Americká letecká společnost Delta Air Lines má za druhé čtvrtletí kvůli dopadům koronaviru čistou ztrátu 5,72 miliardy dolarů (134,1 miliardy Kč), zatímco před rokem vytvořila čistý zisk 1,44 miliardy USD. Firma dnes uvedla, že kvůli pandemii se prakticky zastavila poptávka po letecké dopravě a že kvůli nárůstu počtu nových případů nákazy jí zotavení zabere déle.

  • Hongkong zpřísňuje opatření

    Hongkong od dnešní půlnoci zavede nejpřísnější opatření od konce ledna, kdy se infekce ve městě objevila. Podle nových pravidel budou muset tamní obyvatelé povinně nosit roušky ve veřejné dopravě. Restaurace musí nabízet jídlo pouze s sebou. Vrátí se omezení veřejného setkávání na čtyři až 50 lidí a na týden musí uzavřít také nejrůznější podniky včetně tělocvičen. Měsíc od slavnostního znovuotevření se také znovu zavřou brány místního zábavního parku Disneyland.

    Město pod čínskou správou dnes oznámilo 48 nových případů. Od propuknutí epidemie 7,4milionové město zaznamenalo 1 500 případů nákazy a osm úmrtí.

  • Za zhroucení karanténního hotelu v Číně padaly tresty

    Čínské úřady chtějí obvinit 23 lidí za nezákonné stavební úpravy, které vedly ke zhroucení karanténního hotelu Sin-ťia v jižní Číně. 7. března v jeho troskách zemřelo 29 lidí a 42 dalších bylo zraněno. Oficiální vyšetřování zjistilo, že k původní čtyřpodlažní struktuře hotelu byla protiprávně přidána tři patra. Posuzovatelé bezpečnosti se domluvili s majitelem hotelu, aby předložili nepravdivé zprávy, uvedl státní televizní zpravodaj. Proti 23 osobám zapojeným do výstavby byla přijata „trestní donucovací opatření“, zatímco místní úředníci jsou podle CCTV vyšetřováni kvůli možné korupci.

    Starosta města Čchüan-čou Wang Jung-li byl potrestán za zanedbání povinnosti. Číně tyto stavební postupy nejsou cizí. Smrtelné nehody způsobené stavebním kolapsem jsou negativní stránkou rychlého růstu budov ve městech. Stavitelé často porušují bezpečnostní pravidla.

  • Řecko v pondělí oznámilo 24 nakažených, většinu na severu země

    Řecko za pondělí zaznamenalo 24 nových případů nákazy koronavirem, v sedmi případech lidé s infekcí přijeli ze zahraničí. Drtivá většina nákaz byla zjištěna na severu země, píše deník Kathimerini, pozitivní testy na koronavirus měli mimo jiné tři lidé v Soluni.

    Řecko v porovnání s dalšími státy jižní Evropy koronavirová krize zasáhla jen lehce, a to i díky včasnému zavedení koronavirových restrikcí. Od propuknutí epidemie se v zemi nakazilo 3 862 lidí, z čehož 193 zemřelo. Průměrný věk zemřelých je 76 let. Okolo 26 procent všech infekcí souvisí s cestami do zahraničí, v 52 procentech úřady určily vazbu na jiného nakaženého. Ve zbytku případů se původ infekce dál vyšetřuje.

  • V Belgii poprvé od března nepřibyl žádný mrtvý s nemocí covid-19

    Belgie, jedna ze západoevropských zemí nejtvrději zasažených pandemií viru covid-19, za poslední den nezaznamenala žádný nový případ úmrtí člověka nakaženého koronavirem. Je to poprvé od 10. března, upozorňuje dnes agentura Reuters.

    V Belgii podle tamního zdravotního ústavu Sciensano doposud zemřelo 9 787 pacientů s nemocí covid-19. V zemi, kde žije 11,5 milionu lidí, tak na každý milion obyvatel připadá přibližně 850 mrtvých. To je, jak uvádí Reuters, po San Marinu nejvíce na světě. V Belgii smutný rekord padl 12. dubna, kdy země evidovala 343 případů úmrtí.

  • Australský ministr si nasadil roušku nemotorně. Číňané se za to vysmívají

    Australský ministr zdravotnictví se ocitl v centru dění na sociálních sítích. Jeho předvádění správného nasazení roušky před veřejností neproběhlo zcela hladce, a on se tak stal terčem nemilosrdného posměchu Číňanů. Podle nich není divu, že šíření nemoci covid-19 v Austrálii vyeskalovalo, když si ministr neumí nasadit správně roušku. „Chtěl bych povzbudit obyvatele státu Victoria. Tam, kde nemůžete dodržet sociální vzdálenost a jste v blízkosti ostatních, nasaďte si, prosím, roušku,“ uvedl Greg Hunt na konferenci o zhoršující se situaci.

    Jeho nemotorný boj s vlastními instrukcemi popsal čínský státní server Global Times. Podle nich si ministr nasadil masku na oči, na druhý pokus mu jeden z popruhů sklouzl přes ucho. „Pokud Greg Hunt nedokáže ani správně nasadit masku, proč mu věřit i jiné rady?“ cituje médium čínské sociální sítě.

  • V Rusku přibylo za den přes 6 000 případů, Moskva se zlepšuje

    Rusko v úterý oznámilo 6 248 nových případů a 175 úmrtí za posledních 24 hodin. Celkový počet potvrzených případů tak vzrostl na 739 947 a Rusko drží čtvrtou světovou příčku. Oficiální počet obětí je 11 614.

    Počet případů v Moskvě se však v posledních týdnech snížil a od včerejšího dne panuje uvolnění opatření, po kterém mohou obyvatelé roušky venku odložit.

Reklama

Hlavní zprávy