Hlavní obsah

Největší knižní veletrh světa čelí bojkotu kvůli účasti krajní pravice

Foto: Profimedia.cz

Stánek krajně pravicového nakladatelství Jungeuropa.

Reklama

Po loňském ročníku, který se odehrál pouze online, se největší knižní veletrh světa vrátil do centra Frankfurtu nad Mohanem. Několik autorů se ale odmítlo zúčastnit – na protest proti přítomnosti krajně pravicových nakladatelů.

Článek

Podle amerického listu The Washington Post takové rozhodnutí učinili nejméně čtyři spisovatelé. Mezi nimi autorka a aktivistka Jasmina Kuhnkeová, jež měla na veletrhu v pátek představit svůj knižní debut s názvem Černé srdce.

V pondělí ale Kuhnkeová vydala prohlášení, v němž vysvětluje, proč se mezinárodní akce ve Frankfurtu nad Mohanem nakonec nezúčastní – kvůli účasti krajně pravicových nakladatelů a propagaci takto orientovaných knih. Spisovatelka jmenovala konkrétně krajně pravicového aktivistu Philipa Steina, šéfa nakladatelství Jungeuropa, který měl mít stánek přímo vedle pódia, kde měla vystupovat.

V prohlášení Kuhnkeová uvedla, že jakožto lídr krajně pravicové asociace Jedno procento volal Stein po její deportaci. Spisovatelka má z otcovy strany senegalské kořeny, z matčiny chorvatské.

„Proto se dá očekávat, že kromě takových nakladatelství a autorů navštíví veletrh i další členové krajní pravice, což pro mě osobně nepochybně představuje nebezpečí,“ píše Kuhnkeová. Již v minulosti se stala terčem extremistů – její osobní adresa se objevila na internetu. Spolu s výhrůžkami smrtí.

Cenzuru ne, bezpečnost ano

Účast krajně pravicových nakladatelů vyvolala vlnu kritiky už dříve. Třeba v roce 2017 uspořádala podle agentury Reuters Nadace Amadea Antonia, jež se zaměřuje na boj proti extremismu, akci, jíž chtěla vyjádřit nesouhlas s pozváním vysoce postaveného krajně pravicového aktivity Götze Kubitscheka. „Zákazy a cenzury pro nás nepředstavují možnost,“ uvedl tehdy ředitel veletrhu Juergen Boos.

Německá spisovatelka Kuhnkeová nyní říká, že nestojí o cenzuru, ale o bezpečnost. „Je pro mě nepochopitelné, že se veletrh opakovaně rozhodl umožnit těmto pravicovým extremistům vystavovat v rámci události. Z tohoto důvodu a také proto, že jsem žena tmavé barvy pleti, ohrožená právě těmito extremisty, nemám jinou možnost než veletrh bojkotovat,“ vysvětlila autorka.

Její rozhodnutí nezůstalo bez odezvy – následovalo jej několik dalších spisovatelů. Konkrétně autorky Nikeata Thompsonová, Annabelle Mandengová a spisovatel Riccardo Simonetti. Jedna z restaurací napojených na veletrh své vazby ukončila. A frankfurtské Vzdělávací centrum Anny Frankové pravicový extremismus označilo za „existenční riziko“.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

I přes četnou kritiku ale vedení knižního veletrhu ve Frankfurtu, největší akce svého druhu na světě, svůj postoj nemění: „Zavázali jsme se celosvětově prosazovat svobodu slova i tisku. Proto je nám jasné, že nakladatelé, kteří působí v mezích zákona, mohou vystavovat na veletrhu, byť s nimi třeba nesdílíme názor. Jsou základem svobodné komunikace v naší demokracii a uspořádání festivalu vůbec.“

Reklama

Doporučované