Hlavní obsah

Bojkotujete palmový olej? V Česku vzniká mobilní aplikace, která vám v obchodě pomůže s výběrem

Nová aplikace pomůže jednoduše přímo v prodejně rozpoznat výrobky obsahující palmový olej.Video: Jan Stránský

 

Reklama

Tým lidí kolem hradeckých ekologů vyvinul mobilní aplikaci pro zákazníky, kteří se chtějí vyhýbat palmovému oleji v potravinách, ale nejen v nich.

Článek

Aplikace je ke stažení zdarma zatím jen v České republice, výzkumníci už ale připravují i verzi pro Slovensko. Palmovému oleji v jídle se podle jejich průzkumu vyhýbá každý třetí Čech. Luštit drobné písmo na obalech výrobků ale bývá často náročné, nová aplikace to zjednoduší.

Palmový olej má své kritiky ze dvou důvodů: zdravotního a především ekologického. Díky své konzistenci a nízké ceně je oblíbenou složkou nejen řady potravin, ale také některé kosmetiky či jako levná palivová příměs. Kvůli vysokému zájmu o tuto surovinu začali zemědělci v Asii, Africe a Jižní Americe pěstovat palmy olejné na úkor tamních deštných pralesů.

„Když jsem byl v Indonésii, měl jsem možnost na vlastní oči vidět tu spoušť, kterou pěstování palmy olejné způsobuje. Místo různorodých porostů plných zvířat se tam táhne jen les stejných palem, naskládaných jedna za druhou, mezi nimiž nežije jediné zvíře,” popisuje programátor Tomáš Soták, jenž je hlavním autorem aplikace Palm Oil Scan.

Aplikaci, kterou čeští ekologové vytvořili, je možné si zdarma stáhnout do mobilního telefonu s operačním systémem Android či iOS. Přítomnost palmového oleje v potravině, kterou si chce zákazník koupit, aplikace snadno zjistí načtením čárového kódu. Odpadá tak mnohdy složité luštění složení výrobku, které řada výrobců uvádí malým nebo špatně čitelným písmem.

Uživatelé mohou rovněž na rozvoji aplikace spolupracovat tím, že do databáze, která nyní čítá 11 tisíc výrobků, budou přispívat dalšími výrobky, na které při svých nákupech dorazí. A nejde jen o potraviny, ale i o drogistické produkty, svíčky či kosmetiku, ale třeba i o lihoviny. „Palmový olej jsme objevili i v jedné slivovici,” dodává jaroměřský ekolog David Číp, jenž je jedním ze spoluautorů projektu.

Databáze zatím funguje jen v České republice, její spuštění však připravují už i ekologové na Slovensku, zájem projevili i jejich kolegové v Polsku, Belgii a Turecku.

Reklama

Doporučované