Hlavní obsah

Bojkotujte volby, vyzývá Rusy opoziční lídr Navalnyj, který nesmí kandidovat

Svět bez obalu: Ruské volby a Alexej Navalnyj.Video: Seznam

 

Reklama

V okolí Putina existuje organizovaná kriminální skupina, tvrdí bývalý miliardář Michail Chodorkovskij.

Článek

V Rusku začaly prezidentské volby. Podle průzkumů veřejného mínění je víceméně jasné, že se jejich vítězem stane dosavadní prezident Vladimir Putin. Ruský opoziční politik Alexej Navalnyj, kterému bylo odepřeno ve volbách kandidovat, alespoň vyzývá své příznivce, aby nadcházející volby bojkotovali.

„Zahájíme velkou kampaň - za prvé, s cílem přesvědčit každého, aby se přidal k bojkotu voleb, a za druhé - abychom spočítali, kolik lidí půjde skutečně volit, a nedali tak Putinovi šanci, aby si tohle číslo vymyslel,“ říká Alexej Navalnyj.

Bývalý ruský miliardář Michail Chodorkovskij popisuje v rozhovoru přes Skype okolí současného ruského prezidenta jako organizovanou kriminální skupinu. Chodorkovskij, který v tuto chvíli žije v londýnském exilu, upozorňuje především na případ ruského ministra hospodářství Alekseje Uljukajeva, který je obviněn z převzetí úplatku ve výši dva miliony dolarů.

„Je to organizovaná kriminální skupina, která vznikla na začátku devadesátých let v Petrohradě a pak se přemístila do Moskvy,“ říká Chodorkovskij. „A tato kriminální skupina obsadila post prezidenta, který podle ústavy kontroluje obrovskou moc v zemi. Takže tak jednoduše převzali kontrolu nad státním aparátem,“ dodává.

Svět bez obalu sledujte každou neděli ve 20:30 na Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam? Praktický návod ZDE.

Reklama

Doporučované