Hlavní obsah

Bojoval za demokracii v Číně, čtyřikrát šel za mříže. Léčbu v zahraničí mu zakázali. Dnes zemřel

Čínský disident Liou Siao-po podle čínských úřadů zemřelVideo: AP

 

Reklama

Nejznámějšímu čínskému politickému vězni, který trpěl rakovinou jater, bylo 61 let. Ve čtvrtek zemřel na celkové selhání organismu.

Článek

Zemřel čínský disident, básník a nositel Nobelovy ceny za mír Liou Siao-po. Příčinou smrti bylo selhání organismu. Oznámily to ve čtvrtek čínské úřady. Nejznámějšímu čínskému politickému vězni, který trpěl rakovinou jater, bylo 61 let.

Liou si odpykával jedenáctiletý trest vězení za podvracení státní moci od roku 2009. V Chartě 08, kterou podepsalo přes 350 čínských intelektuálů a která se inspirovala československou Chartou 77, volal po respektování lidských práv a zavedení voleb.

Podmínečně byl z vězení propuštěn na konci června. Čínské úřady mu i přes kritický zdravotní stav neumožnily převoz do zahraničí kvůli léčbě. Disidentův zdravotní stav se v posledních dnech rychle zhoršoval, Liou trpěl i onemocněním ledvin, nízkým krevním tlakem a částečnou neprůchodností střev.

Prohlášení o úmrtí vydala radnice ve městě Šen-jang na severovýchodě Číny, kde byl Liou hospitalizován. Uvádí se v něm, že pacient zemřel na mnohočetné selhání orgánů a pokusy o jeho záchranu byly marné. V čínsky psaných médiích a na sociálních sítích nebyly o případu Lioua téměř žádné zprávy.

Liou byl poprvé uvězněn po prodemokratickém protestu na ústředním pekingském náměstí v roce 1989. Nobelovu cenu za mír dostal v roce 2010, kdy si už ve vězení odpykával svůj čtvrtý a poslední trest.

Reklama

Související témata:

Doporučované