Hlavní obsah

Bojovala o život jako zvíře. Za pokus o vraždu vychovatelky 17 let

Foto: Unsplash

Ilustrační foto.

Reklama

Za pokus o vraždu vychovatelky ve Věznici Všehrdy na Chomutovsku uložil ústecký krajský soud muži trest ve výši 17 let vězení. Žena je v péči terapeutů.

Článek

Martin Baďura si ve věznici odpykával trest za vraždu své nezletilé sestry. Rozsudek není pravomocný, muž se na místě odvolal.

O vině čtyřiadvacetiletého muže není podle soudce Jana Michanka pochyb. Na vychovatelku-terapeutku zaútočil před rokem v budově věznice. Nejprve ji uchopil za oděv, ze kterého se ale napadené ženě podařilo vysvléknout a utéct na chodbu. Tam ji dostihl a nejprve ji srazil na zem, zaklekl ji, udeřil jí hlavou o zem a pak ji začal oběma rukama rdousit, až poškozená ztratila vědomí, uvedla obžaloba.

Muže vyrušila svědkyně, která zaslechla křik, a Baďura utekl. U soudu se hájil tím, že svého jednání zanechal dobrovolně dřív, než ho vyrušila svědkyně. „Tomu soud neuvěřil, slyšela křik poškozené, popsala ho jako křik zvířete, které bojuje o život,“ uvedl soudce.

Baďurovi hrozil trest v rozmezí 15 až 20 let. Podle soudce nekonal muž s rozmyslem, ale v náhlém hnutí mysli a vražda nebyla dokonána, proto byl uložen trest 17letý. Na druhou stranu se u soudu Baďura choval chladně, neprojevil upřímnou lítost. Ženě přiznal soud náhradu škody bezmála 400 000 korun.

Státní zástupce navrhoval trest okolo devatenácti let. „Soud se ztotožnil s návrhem obžaloby ve vztahu k vině. Ve vztahu k trestu si státní zástupce ponechal lhůtu na odvolání,“ uvedla Barbora Jorová, která dnes byla na místo zástupce u líčení.

Baďura se jako sedmnáctiletý v Krnově v roce 2011 vrhl na svou nezletilou sestru, kterou rdousil a opakovaně bodal nožem. Dívka na místě vykrvácela. Devítiletý trest za její vraždu si odpykával právě ve Všehrdech.

Reklama

Související témata:
Vychovatelka

Doporučované