Hlavní obsah

Bojovala proti Mečiarovým amnestiím, teď kandiduje na prezidentku. Kdo je favoritka slovenských voleb Zuzana Čaputová?

Kdo je kandidátka na slovenskou prezidentku Zuzana Čaputová?Video: Jolana Humpálová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Přesvědčivá a bez přešlapů – tak se mluví o favoritce slovenských prezidentských voleb Zuzaně Čaputové. Ve středu se vzdal v její prospěch prezidentské kandidatury vědec Robert Mistrík, podporuje ji i současný prezident Andrej Kiska. Slovenská právnička a občanská aktivistka se přitom na politické scéně pohybuje jen chvíli – jako místopředsedkyně strany Progresivní Slovensko od roku 2017.

Článek

Pětačtyřicetiletá Zuzana Čaputová dlouhé roky hájila práva běžných lidí jako advokátka. V podobném duchu pokračuje i v prezidentské kampani – jedno z hesel jejího programu zní Spravedlnost pro všechny. Dál se chce vymezit vůči aroganci mocných, žádá větší důraz na ochranu životního prostředí a zasazuje se o zlepšení života seniorů.

Na začátku února stála v předvolebních průzkumech na třetím místě, prvenství držel protikandidát spojený s vládní stranou Směr-SD Maroš Šefčovič. V posledních dvou týdnech jí ale výrazně stouply preference – podle průzkumů má velkou šanci stát se první slovenskou prezidentkou. Může za to i její vystupování v předvolebních debatách.

„Působila tam velmi autenticky. Většina komentátorů ji hodnotila tak, že se nebojí odpovídat přímo na otázky, na témata, která by teoreticky mohla rozdělovat společnost,” uvedla pro Seznam novinářka ze slovenského deníku SME Lucia Krbatová. Na velkou část voličů podle ní mohla působit sympaticky a přesvědčivě.

Boj proti skládce a zrušení Mečiarových amnestií

Do povědomí Slováků se zapsala mimo jiné bojem proti skládce ve městě Pezinok, který vedla skoro 14 let. Jednalo se o milionový rodinný byznys, do kterého byl zapleten i podnikatel Marián Kočner – ten je spojován i s vraždou slovenského novináře Jána Kuciaka. Čaputová byla také součástí skupiny, která se v roce 2017 zasadila o zrušení amnestií bývalého premiéra Vladimíra Mečiara.

Škraloupy na kandidátčině minulosti nenajdete. Voliče ale může odradit svými liberálními výroky. V jedné z debat například řekla, že je pro adopci dětí páry stejného pohlaví, což by jí mohli podle některých konzervativnější voliči vyčítat. Čaputová to řekla v souvislosti s tím, že, pokud by měly být děti v dětském domově, bylo by podle ní lepší, kdyby je vychovávala milující dvojice. Podle novinářky Krbatové se ale Čaputová nepřízně voličů v tomto ohledu nebojí. „Říkala, že na setkáních s lidmi v regionech má v tomto ohledu dobrou zpětnou vazbu i od věřících,” uvedla Krbatová.

„Druhá věc je, že jde o místopředsedkyni Progresivního Slovenska. To znamená, že by část jiných voličů mohla odradit. Ale o nějakých velkých přešlapech se u ní vůbec mluvit nedá,” vysvětlila novinářka ze slovenského Denníku N Veronika Folentová. Ta také uvedla, že je vidět, že má Čaputová velkou podporu i podle příspěvků na jejím transparentním účtu. Na ten jí její podporovatelé poslali víc než 100 tisíc eur. „To je v našich kampaních opravdu vysoké číslo,” dodala Folentová.

Oslovila ženy a lidi s vyšším vzděláním

V průzkumu agentury Focus získala Čaputová podporu 26,3 procenta respondentů. Její potenciální voliči jsou převážně ženy – až 65 procent. Dobré výsledky má také u lidí s maturitou a vysokoškolským vzděláním. A její voliči jsou také lidé, kteří se neživí rukama. „Oslovuje více lidi z nemanuálních zaměstnaneckých kategorií. Tím myslím úředníky, výkonné odborné pracovníky. Případně specialisty – třeba právníky, učitele nebo programátory,” uvedl sociolog a ředitel agentury Focus Martin Slosiarik.

Dobrou pozici má u studentů, naopak u starších voličů podpora klesá – od lidí v důchodovém věku by získala podporu ve výši pouhých 9 procent. „Je třeba zajímavé, že u těch, kteří jsou na rodičovské dovolené, jednoznačně vede – jedná se obvykle zejména o ženy, kterým svým vystupováním může připadat velmi sympatická,” doplnil Slosiarik.

Podle průzkumů je Čaputová pro voliče Roberta Mistríka, který odstoupil a vyjádřil jí podporu, druhou volbou. Je až šedesátiprocentní šance, že budou voliči Mistríka volit za nastalých okolností právě ji.

Reklama

Doporučované