Hlavní obsah

Bojovali na nich o život. Teď uprchlíci ze člunů šijí kabelky

Německé návrhářky vymyslely udržitelné módní doplňky. Využívají k tomu materiál z člunů uprchlíků.Video: AP

 

Reklama

Přes dva miliony uprchlíků urazilo cestu z Afriky a Blízkého východu do Evropy na gumových člunech. Z těch nyní dvě návrhářky z Německa, které uprchlíkům pomáhaly na pobřeží v Řecku, vytvářejí udržitelnou módu v podobě kabelek a batohů. Jejich příběh zmapovala agentura AP.

Článek

V roce 2015 se tisíce uprchlíků vylodily na gumových člunech na řeckém ostrově Kos. Zde taktéž započal příběh Very Güntherové a Nory Azzaouiové. Obě ženy přijely z Berlína, aby pomáhaly v táborech, které se denně plnily novými a novými uprchlíky. Ve své práci však hledaly i hlubší smysl. Při práci v uprchlickém táboře se rozhodly dále využívat plasty a gumu ze člunů, na kterých uprchlíci přes moře do Evropy dorazili. První, co z „člunoviny“ vyrobily, byla kabelka.

„Nemyslíme si, že svět potřebuje více kabelek a batohů. Pro nás je to symbol. Materiál, který byl považován za odpad, ale má v sobě odvahu a naději, lze proměnit v něco nového. Můžeme tak ukázat, že i na složitých situacích lze najít pozitiva. Záleží na úhlu pohledu,” uvedla pro agenturu AP Güntherová.

Obě ženy se s velkými plány vrátily zpět do Německa, kde začaly shánět investory pro svůj nápad využití odpadu. Projektu daly název Mimycri.

Přihlásily se do Deutscher Integrationspreis, Německé ceny integrity, kterou následně vyhrály a získaly tak 10 000 eur (250 000 korun). Zároveň vybraly 30 000 eur skrze crowdfundingovou kampaň.

Jako šiče zaměstnaly Güntherová a Azzaouiová tři uprchlíky ze Sýrie a Pákistánu. Jeden z nich, Abid Alí, už řemeslo znal, v rodné zemi byl vyučeným krejčím. Práce je pro něj zároveň terapií, vyrovnává se při ní se svými vlastními vzpomínkami z cesty do Evropy.

„Tu noc jsem loď řídil. Byla to skoro dvouhodinová cesta, velmi náročná a nebezpečná. Člun byl totiž malý a přeplněný lidmi. Běžně pojme 27 lidí, nás tam bylo 47 včetně sedmi dětí,” vyprávěl Alí v rozhovoru pro AP. „Pokaždé, když vidím nový přivezený člun plný špíny a bahna, vybaví se mi nehezké vzpomínky, jak jsem cestoval já. Celá situace se mi hned začne přehrávat v hlavě. Poté si uvědomím a jsem vděčný, jak moc mi Mimycri pomohly,” dodal Alí.

Obě Němky chtějí svým projektem také poukázat na to, že uprchlíci z táborů jsou často kvalifikovaní a talentovaní lidé. „Uprchlíci, kteří dorazili na evropské pobřeží, jsou lidé stejně jako my. Lidé s takovým talentem měli ve své původní zemi práci. A na to jsme chtěly poukázat,” uvedla Vera Güntherová. AP zároveň připomíná, že v evropských uprchlických táborech jsou stále stovky tisíc lidí, často v nevyhovujících podmínkách. Jejich budoucnost je nejistá a problematická.

Reklama

Související témata:

Doporučované