Hlavní obsah

Bojovnice za lidská práva Malala „porazila strach” a vrátila se do Pákistánu, kde ji před šesti lety postřelili

Nejmladší laureátka Nobelovy ceny Malala se vrátila do Pákistánu.Video: Johana Trešlová, Reuters

 

Reklama

Malalu Júsufzajovou, kterou jako patnáctiletou v Pákistánu postřelili tálibánští ozbrojenci, se vrátila do rodné vlasti. Během čtyřdenní návštěvy se má setkat například s premiérem.

Článek

Poprvé od atentátu v roce 2012 se držitelka Nobelovy ceny míru vrátila do rodného Pákistánu. Malalu od návštěvy neodradilo ani riziko dalšího útoku, média píší, že porazila strach. Malalu Júsufzajovou vážně zranili tálibánští ozbrojenci kvůli jejímu boji za právo dívek na vzdělání. Střelná zranění do krku a hlavy ale přežila a následně byla převezena do nemocnice do Velké Británie.

Nyní dvacetiletá Malala se má podle britské BBC v Pákistánu sejít s premiérem Šahídem Chakanem Abbásím, ale podrobnosti o její návštěvě zůstávají kvůli bezpečnostnímu riziku v utajení. Zřejmě však do země přicestovala společně se svými rodiči. Podle pákistánských médií by její návštěva měla trvat 4 dny.

Malala začala psát knihu o těžkém životě pod nadvládou Tálibánu již v jedenácti letech. Server BBC pak v roce 2009 pod pseudonymem pravidelně publikoval její postřehy. Veřejně aktivní byla i doma, kde vystupovala před novináři a kritizovala nedostupnost dívčího vzdělávání pod nadvládou Tálibánu. V Británii později založila nadaci Malala, která má pomáhat dívkám po celém světě, aby se mohly vzdělávat beze strachu.

Malalu ozbrojenci napadli v autobusu cestou ze školy. Tálibán později oznámil, že se jeho terčem stala kvůli svému „prozápadnímu smýšlení a jeho propagaci”. Po stabilizaci v pákistánské vojenské nemocnici se musela podrobit řadě náročných operací v britském Birminghamu. Se svou rodinou se ve Velké Británii usadila a v boji za lidská práva pokračuje i v zahraničí. V roce 2014 získala za svá úsilí Nobelovu cenu míru a stala se tak její nejmladší laureátkou v historii.

Reklama

Doporučované