Hlavní obsah

Bojovníci Hamásu pálili po Izraelcích. Ti je zlikvidovali střelou z tanku

Izraelské vojsko po střelbě Palestinců zaútočilo na cíl v Gaze, zabili dva vojáky Hamásu.Video: Zuzana Lachnitová, Reuters

 

Reklama

Izrael zaútočil na objekt Hamásu v Pásmu Gazy, zemřeli při tom dva členové radikálního hnutí a dalších šest lidí bylo zraněno. Podle zveřejněných videí byl útok reakcí na palbu Palestinců.

Článek

Izraelská armáda při útoku na Pásmo Gazy zabila dva členy ozbrojeného křídla radikálního Hamásu. Podle prvních zpráv bylo při útoku také zraněno šest lidí. Útok byl zaměřen na objekt Hamásu na severu území. Podle videa, které Izrael zveřejnil, byl útok odpovědí na střelbu dvou Palestinců.

Zpráva o útoku přišla v době, kdy se Egypt a OSN pokoušejí zprostředkovat příměří mezi Hamásem a Izraelem, aby skončily násilnosti, které se hlavně u hranice Pásma Gazy odehrávají od konce března. Egypt v jednáních prosazuje, aby základem dohody bylo usmíření Hamásu s konkurenčním Fatahem, výměna palestinských vězňů a těl padlých izraelských vojáků a také dlouhodobé příměří, jež by mělo být sjednáno na pět až sedm let.

O příměří se jedná delší dobu, v minulých týdnech byli v Káhiře zástupci Hamásu i Fatahu. Smíření obou těchto skupin je podmínkou pro sestavení společné vlády, která by řídila obě palestinská území, Západní břeh Jordánu a Pásmo Gazy.

Zástupci izraelské obrany navrhují, aby Izrael pomohl zlepšit ekonomickou situaci v Pásmu Gazy už nyní, kdy ještě není příměří sjednáno. Hamás by za to měl vydat ostatky vojáků a také dva živé izraelské civilisty, které zadržuje. S tímto návrhem ale podle izraelského tisku vysocí izraelští politici nesouhlasí.

Reklama

Související témata:

Doporučované