Hlavní obsah

Bojovníci Islámského státu se poprvé nechali evakuovat, jindy bojují do posledního muže

Bojovníci IS se poprvé nechali evakuovat z frontyVideo: Reuters

 

Reklama

Bojovníci Islámského státu, kteří se zdržují v libanonských pohraničních městech, souhlasili s tím, že odejdou zpět do Sýrie. Společně se svými rodinami odjeli v téměř 20 autobusech a 11 sanitkách.

Článek

Ozbrojenci Islámského státu spolu se svými rodinami opouštějí oblast na hranici mezi Libanonem a Sýrií, a to na základě dohody s libanonskou armádou a libanonským hnutím Hizballáh. Radikálové společně se svými rodinami odjeli v autobusech do východosyrského města Búkamál, které mají pod kontrolou. Je to poprvé, co islamisté svolili k evakuaci z fronty. Obvykle bojovníci Islámského státu drží pozice do posledního muže.

Dohoda byla uzavřena necelý týden poté, co libanonská armáda zahájila operaci s cílem vytlačit IS z hornatého libanonského pohraničí. Ve stejném období, ale bez spolupráce s libanonskými jednotkami, na syrské straně hranice proti IS zahájila ofenzivu syrská armáda spolu s libanonským radikálním hnutím Hizballáh. Při těchto bojích v syrské oblasti Kalamún v uplynulém týdnu přišlo o život 11 bojovníků Hizballáhu a sedm syrských vojáků.

Radikálové ze syrsko-libanonského pohraničí odjeli v téměř 20 autobusech a 11 sanitkách. Syrská média uvedla, že celkem z regionu odjelo 250 ozbrojenců.

Aktivita IS na hranici mezi Libanonem a Sýrií nynější evakuací končí. Odchod islamistů z oblasti rovněž zabezpečí strategicky důležitou dálnici vedoucí ke třetímu největšímu syrskému městu Homs.

Svět bez obalu: Kam zmizí islámští teroristé po dobytí Islámského státu?

Reklama

Doporučované