Hlavní obsah

Bojuje o přežití v čele britské vlády. Theresu Mayovou čeká dnes asi nejzásadnější projev její politické kariéry

Theresa Mayová.

Reklama

Loni v Manchesteru se projev Theresy Mayové na výroční konferenci Konzervativní strany změnil ve frašku. V jeho průběhu se britská ministerská předsedkyně zakuckala a dlouhé minuty ze sebe nebyla schopná dostat kloudnou větu. Ze zdi za řečnickým pultíkem navíc začala během jejího proslovu odpadávat písmenka. Takové fiasko si ve středu v 11 hodin nemůže Mayová dovolit. Bojuje nejen o podobu brexitu, ale o své politické přežití.

Článek

„Nehoráznost, která by Velkou Británii ponechala na dobu neurčitou v traktorové brázdě Evropské unie.” Těmito slovy „potopil” brexitový plán ministerské předsedkyně z Chequers Boris Johnson, největší vnitrostranický vyzyvatel Mayové. Ten se v emotivním úterním projevu mimo hlavní program výroční konference Toryů zastavil jen krůček od přímého zpochybnění dalšího působení Mayové v čele strany a vlády.

Bývalý šéf britské diplomacie označil plán vlády, který unijní špičky na neformálním summitu v Salcburku beztak odmítly, za „politické ponížení Británie”. Jenže vágní Johnsonův návrh, aby se Spojené království vydalo cestou dohody o volném obchodu ve stylu „Super Canada” s odbouráním celních bariér, nepředstavuje podle expertů ani dalších předáků Konzervativní strany kloudnou alternativu, která by řešila mimo jiné klíčovou otázku statusu hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Boris Johnson odmítl myšlenku druhého referenda o odchodu Británie z EU, o které se teď pokouší kampaň People's Vote. Podle Johnsona by další plebiscit byl „katastrofální pro důvěru v ostrovní politiku“.

Premiérka Mayová je pod velkým tlakem ze všech stran a není jasné, v jakém duchu se její projev ponese. Zatím se může spolehnout na loajalitu některých vysoce postavených spolustraníků. Ministr financí Hammond, spravedlnosti Gauke, šéf resortu vnitra Džavíd nebo vlivná předsedkyně skotských Toryů Davidsonová – ti všichni se za Theresu Mayovou postavili a Johnsonovy neustálé útoky na premiérku zkritizovali. Mayová se na konferenci v Birminghamu vyhnula v podstatě všem žádostem o rozhovor ze strany velkých televizních společností. Představitelé BBC, ITV, ITN, Sky News, Channel 4 a Channel 5 dokonce napsali společný dopis, ve kterém kritizují počínání Downing Street číslo 10 ve vztahu ke sdělovacím prostředkům.

Je pravděpodobné, že Theresa Mayová představí novou podobu plánu pro kontrolu zboží směřujícího po brexitu do Severního Irska, který by odvrátil návrat „tvrdé hranice” mezi Ulster a Irskou republiku. Dosavadní představy londýnského kabinetu Brusel odmítl coby nepřijatelné nebo neproveditelné. V politické rovině nejspíš šéfka Downing Street bude chtít delegáty konference varovat před fatální kombinací zpackaného brexitu, který by mohl k moci katapultovat opoziční labouristy, v Birminghamu opět hojně skloňovaného Jeremyho Corbyna. Podle zastánců setrvání Spojeného království v EU by Mayová měla v projevu přiznat, že se vládě Jejího Veličenstva nedaří vyjednat takovou podobu odchodu země z EU, která by odvrátila devastující ekonomické dopady na Británii. Podle zářijového průzkumu NatCen by teď 59 procent Britů hlasovalo pro pokračování členství své země v Evropské unii.

Reklama

Doporučované