Hlavní obsah

Bojuje s magistrátem v Prostějově. Sbírá za to ceny i nálepky udavače

Duel: Alexandr Vondra versus aktivista Čech.Video: Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Sedmnáctiletý student Jakub Čech se proslavil svými spory s prostějovským magistrátem. Vítězství v tom posledním s tamní primátorkou Alenou Raškovou, kterou nazval „malým Babišem”, je ještě čerstvé. Mají jeho aktivity hmatatelné dopady na život v Prostějově? Jak je to v Česku s občanskou angažovaností? Ptáme se v Duelu ve 13 hodin studenta a aktivisty Jakuba Čecha a Alexandra Vondry z ODS, někdejšího disidenta.

Článek

V zatím posledním sporu mezi Jakubem Čechem a primátorkou Raškovou šlo o střet zájmů. Čech loni v červnu upozornil, že v záznamu ze zasedání prostějovského zastupitelstva chybí zmínka o střetu zájmů primátorky. Politici hlasovali o pronájmu budovy v majetku města Střední škole automobilní Prostějov, jejíž spolumajitelkou je právě Rašková. Po jeho upozornění se na webu města objevila nová verze zápisu, která už střet zájmů zmiňovala. Primátorka tvrdí, že na svůj střet zájmů upozornila, do zápisu se ale nedopatřením nedostal.

Na sociálních sítích mají aktivity Jakuba Čecha zástupy fanoušků, ale i kritiků. Před časem ho například Václav Klaus mladší přirovnal k sovětskému hrdinovi Pavlíkovi Morozovovi, který udal své vlastní rodiče. Čech prý zatím tak daleko nedospěl, udává jen jiné lidi.

Jakub Čech je laureát ceny Člověka v tísni Gratias Tibi. Koncem loňského roku převzal cenu za odvahu Nadačního fondu proti korupci.

Reklama

Související témata:

Doporučované