Hlavní obsah

Bolavá kolena i duše. Jiná liga o zdraví fotbalistů se Šmicerem, Lischkou a Rajnochem

9. pokračování Jiné ligy o fyzickém i duševním zdraví fotbalistů.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Fauly na těle i na duši. Jejich často nesnadnému hojení věnovalo trio Mádl, Hošek a Šídlo další díl Jiné ligy. O svých trablech otevřeně promluvili David Lischka, který má za sebou operaci srdce, nebo Jan Rajnoch. Naši moderátoři si také zakopali s Vladimírem Šmícerem a členy fotbalového týmu tvořeného hráči, kteří zažili duševní onemocnění.

Článek

Na nakopnutý kotník je nejlepší nastříkat anestetikum kelen, po operaci předního křížového vazu v koleni je klíčové být trpělivý a při psychických problémech pak pomůže otevřenost a schopnost přiznat si potíže. Tak by se daly v kostce shrnout poznatky z 9. dílu Jiné ligy. Ten vám dá nahlédnout do „kouzelné” brašny fyzioterapeuta pražské Dukly Petra Routnera, ordinace ortopeda Josefa Maurera nebo duše Jana Rajnocha.

„Tehdejšímu manažerovi reprezentace Vláďovi Šmicerovi jsem přiznal, že mě něco trápí, že mám problémy se soustředit na zápas, že mě to nebaví. Potom jsem třeba 14 dní nevylezl z pokoje, ani na fotbal jsem se nekoukal. Měl jsem i různé zdravotní problémy. Jak opadl ten stres, tak se mi udělaly třeba různé vyrážky,” vzpomíná Jan Rajnoch na nejtěžší část své fotbalové kariéry. Bývalý reprezentační obránce si ale uvědomil, a přiznal sobě i okolí, že něco není v pořádku.

Foto: Seznam Zprávy

Vladimír Šmicer na fotbalovém tréninku týmu tvořeným hráči s duševním onemocněním

Vladimír Šmicer, jenž se stal patronem červencového mezinárodního turnaje EASI Cup, na který se do Prahy sjedou týmy hráčů s duševním onemocněním, hrál s fotbalisty, kteří měli podobné problémy, ale dusili to v sobě. „Potom to bylo vidět v zápasech nebo i v jejich osobním životě. Takových fotbalistů je spousta. Doufám, že projekty, jako EASI Cup, pomůžou k tomu, aby o tom lidé začali mluvit,” uvádí legenda pražské Slavie a FC Liverpool.

Moderátor Jiné ligy Jiří Hošek si vyzkoušel, jaké to je být terčem ostrého faulu a následné péče fyzioterapeuta týmu přímo na hrací ploše. Specialista pražské Dukly Petr Routner zdůrazňuje, že navzdory tlaku trenérů a manažerů musí být zdraví hráče na prvním místě. „My se ale samozřejmě snažíme udělat všechno pro to, aby hráč utkání dohrál. Fotbal je ale kontaktní sport, a když jsou někdy úrazy vážné, tak fotbalista prostě musí vystřídat. Je to ale potom samozřejmě i na nějaké komunikaci s trenérem,” dodává Routner.

Když se fotbalista dostane na vyšetřovnu slovutného ortopeda Josefa Maurera, je pravděpodobné, že si zranil třísla nebo přetrhl přední zkřížený vaz v koleni. Hlavně druhé zranění je noční můrou všech fotbalistů a zničilo už nejednu kariéru. Podle zkušeností doktora Maurera je u tohoto zranění klíčové návrat na trávník neuspěchat. „Marek Jankulovski byl operovaný v Itálii. AC Milán jistě neměl špatné lékaře. V Ostravě ho na hřiště pustili 8 měsíců po plastice. Odehrál 21 minut a utrhl si to znovu. Další reprezentant Svěrkoš tam šel hrát také 8 měsíců po operaci. Odehrál 7 minut a zase si ten vaz utrhl.” Josef Maurer tak svým fotbalovým pacientům s tímto typem zranění říká, že rok nebudou hrát. Podle českého ortopeda je po roce od operace „nový” vaz 1,4krát pevnější než ten původní.

Proti potížím Davida Lischky, držitele ocenění Talent roku 2018, jsou ale kolenní vazy bezvýznamnou epizodou. Jabloneckému obránci zjistili při lékařské prohlídce při přestupu do Sparty srdeční vadu. Lischka absolvoval plastiku srdeční chlopně bez jasného příslibu, že si ještě někdy zahraje fotbal, natož ten vrcholový. „Byl to velký zásah na hrudník a ještě dneska každý trénink hodně bolí. Rozhodně ještě nejsem na 100 procent, co se týče fyzické kondice.” Lischka strávil po operaci několik dní v nemocnici a poté se měl přesunout do lázní. „Přijel jsem tam a celkem jsem se z toho depresivního prostředí zhroutil,” přiznává sympatický obránce, který už znovu trénuje se svým mateřským týmem. „Měl jsem na výběr jít na operaci, jít do toho rizika s tím, že to může vyjít, ale také nemusí. Nebo byla varianta ukončit fotbalovou kariéru a připravit se na jiný život,” ohlíží se za svou volbou 21letý David Lischka.

Reklama

Doporučované