Hlavní obsah

„Bolševismus a policejní stát!“ Polská vláda válčí s šéfem kontrolorů

Foto: Profimedia.cz

Předseda PiS Jarosław Kaczyński a premiér Mateusz Morawiecki v polském Sejmu.

Reklama

Mezi polskou vládou a tamním Nejvyšším kontrolním úřadem zuří ostrý boj. Nesesaditelný šéf kontrolorů, sám s pověstí mafiánských vazeb, jde „po krku“ premiérovi kvůli promrhání víc než 430 milionů korun za volby, které nebyly.

Článek

„Kdo nesouhlasí s vládou, může být na základě pomluv zatčený a odsouzený,“ prohlásil ve středu před sídlem Nejvyššího kontrolního úřadu (NIK) jeho šéf Marian Banaś. Reagoval tak na domovní prohlídku protikorupční policie (CBA) u jeho syna Jakuba.

„To je další prohlídka na pozemku té samé nemovitosti. Můj syn byl od loňska, stejně jako já, pořád sledovaný a čelil represím společně s celou rodinou,“ tvrdí dál šéf polské obdoby českého NKÚ. Vše mu prý připomíná „dobu bolševismu“.

Foto: Profimedia.cz

Šéf polského Nejvyššího kontrolního úřadu Marian Banaś. Kdysi člověk PiS, teď jeho nepřítel.

Marian Banaś býval vlivným člověkem tábora vládnoucí strany Právo a spravedlnost (PiS) a do kruhů jejího předsedy Jarosława Kaczyńského a jeho bratra Lecha patřil už od 80. let. Díky svým zkušenostem byl součástí kádrových rezerv PiS a za vlád národních konzervativců postupně řídil finanční policii, ministerstvo financí a od září 2019 díky vůli a hlasům PiS i polský Nejvyšší kontrolní úřad (NIK).

Problémy opancéřovaného Mariana

Ani ne měsíc po nástupu do funkce se ale dostal do problémů. Soukromá televize TVN o něm odvysílala investigativní reportáž ukazující na jeho propojení s krakovským podsvětím. Svůj dům pronajímal jako hodinový hotel rodině kuplířů.

A pochybnosti začaly panovat i kolem Banaśových příjmů, půjček a neúplných majetkových přiznání z posledních let, kdy byl ve vysokých státních funkcích. Banaś od začátku tvrdí, že jde o dlouhotrvající lživou kampaň proti jeho osobě a že zprávy jsou zmanipulované. „Nic z toho není pravda, každé z těch obvinění je lež, lež a ještě jednou lež,“ prohlašoval předloni na podzim.

Portál Money.pl jeho majetek odhadl na hodnotu mezi 6 a 8 miliony zlotých (34 až 45 milionů korun). Právě to teď úřady vyšetřují a s tím mají souviset i domovní prohlídky u Banaśova syna.

Banaś s přezdívkou „pancéřový Marian“ své skandály ustál. I když ho nakonec vyzval k odchodu sám předseda PiS Jarosław Kaczyński, Banaś ve funkci setrvává. Podle polských zákonů totiž mohou poslanci zbavit šéfa NIK funkce jen v případě choroby, pravomocného odsuzujícího rozsudku, nebo zákazu činnosti od Státního soudu. Nic z toho se zatím nestalo.

Zatímco vláda i tajná služba vehementně popírají, že by byly policejní zákroky namířené proti Banaśovi a měly ovlivnit jednání NIK, sám Banaś už dávno vykopal válečnou sekeru, personálně si svůj úřad přeobsadil, provádí kontroly a chystá mnohé další.

Zpráva, která ukazuje na premiéra

Středeční domovní prohlídce u Banaśova syna o víkendu předcházel únik informací o závěrech NIK, který kontroloval vynaložení prostředků na organizaci loňských prezidentských voleb. Nešlo ale o ty, co se konaly na konci června, ale o hlasování, které se mělo konat už v květnu.

Vláda Mateusze Morawieckého tehdy plánovala dvoukolovou volbu i navzdory první pandemické vlně. Nakonec se rozhodla volby provést jako korespondenční, nestihla ale včas novelizovat volební zákon a hlavně organizačně volby zajistit. I tak se ale náklady, které nesla zejména Polská pošta, vyšplhaly na desítky milionů zlotých.

O polských volbách-nevolbách jsme psali například zde:

Pod příkazem tisku korespondenčních volebních sad a dalších organizačních věcí je podepsaný premiér Morawiecki a šéf polského Úřadu vlády Michał Dworczyk – takové pravomoci přitom tehdy dále spadaly pod Státní volební komisi. Volby se ale nakonec stejně nekonaly. Z rozhodnutí předsedy PiS Kaczyńského a předsedy koaliční strany Dohoda Jarosława Gowina se na poslední chvíli přesunuly na konec června.

Foto: Kancelaria prezesa Rady ministrów/Krystian Maj

Premiér Morawiecki a šéf polského Úřadu vlády Michał Dworczyk.

433 milionů vyhozených oknem

O závěrech kontroly NIK v neděli napsal portál Onet a jako celek je pak publikoval bulvární list Super Express. Oficiálně je má přitom úřad představit až 18. května. Jejím hlavním výsledkem je zjištění, že ze státních peněz šlo na nakonec zrušené volby v přepočtu 433 milionů Kč.

NIK navíc viní polský Úřad vlády a konkrétně premiéra z libovůle, porušování pravomocí a ignorování právních analýz, které premiéra před kroky důrazně varovaly. Liberální Onet dokonce uvedl, že má teď NIK důvody pro to, aby postavil premiéra před Státní soud.

Foto: Sejm RP

Předseda strany Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński s poslanci v Sejmu.

Předseda vlády se ale podle svého mluvčího výsledků kontroly neobává. „Premiér se zprávy NIK nebojí, protože byl povinen jednat podle zákonů. Interpretace zákona jsou někdy odlišné,“ řekl ve čtvrtek ráno na rádiu Zet mluvčí Piotr Müller. „Premiér měl k dispozici stanovisko, podle kterého byly jeho kroky v souladu se zvláštním covidovým zákonem,“ dodal Müller.

To, že tři dny po medializaci zprávy zasahovala u Banaśova syna protikorupční policie, označil mluvčí Morawieckého za „shodu náhod“. Vše prý probíhá v souladu s polskými zákony. Podle mluvčího ministra pověřeného koordinací tajných služeb rozhodnutí o prohledání domu padlo už minulý týden.

To ve čtvrtek napsal i deník Rzeczpospolita s odkazem na zdroje v bezpečnostních složkách. Prokurátor podle novin rozhodl o domovní prohlídce u Banaśova syna už dříve a je součástí větší operace. Banaśův syn prý navíc o akci díky otci věděl dopředu a únik závěrů zprávy NIK do médií má šéfovi kontrolorů poskytnout možnost „protiútoku“ proti vládě.

Kolik má kdo trumfů v rukávu?

Banaś, který měl ještě relativně nedávno v PiS pevnou pozici, trvá na tom, že současné Polsko se stalo policejním státem a že on chrání nezávislost NIK před politickými tlaky. „Připomíná mi to časy bolševismu, kdy jsem po vyhlášení výjimečného stavu byl zatčen a odsouzen na čtyři roky kvůli tomu, že jsem byl vlastencem věrným Polsku a Solidaritě. Dnes, v takzvaně svobodném Polsku, dělá vláda to stejné,“ tvrdí.

Bývalý Kaczyńského spojenec navíc zdaleka neřekl poslední slovo. Jeho úřad plánuje další kontroly, jejichž výsledky mohou být pro vládu problematické. Kontrola se týká například úlev, daňového osvobození a pomoci podnikatelům v době epidemie. „Velká část z kontrol zasáhne přímo premiéra Morawieckého, jeho sliby a deklarace,“ předpokládá portál Money.pl.

Podle Onetu je jasné, že zákulisní jednání skončila a Banaś vyhlásil PiS otevřenou válku. Není ale jasné, kdo v ní taktizuje lépe a jaké má kdo trumfy v rukávu, píše server. Banaśovi zbývá do konce ve funkci ještě dlouhých čtyři a půl roku, PiS zase kontroluje prokuraturu, policii i tajné služby. Taktika strany zcela si podmanit všechny úřady a státní instituce se ale v případě NIK obrátila proti ní.

Reklama

Doporučované