Hlavní obsah

Covid pronikl mezi světové lídry. Přivezl ho očkovaný ministr zdravotnictví

Foto: Profimedia.cz

Brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Queiroga přijel do sídla OSN v New Yorku nakažený.

Reklama

S nakaženým brazilským ministrem si během zasedání OSN podal ruku mimo jiné i britský premiér Boris Johnson. Queiroga byl pozitivní na covid-19, přestože se nechal naočkovat čínskou vakcínou.

Článek

Brazilský ministr zdravotnictví Marcelo Queiroga měl v úterý pozitivní test na koronavirus SARS-CoV-2, krátce před testem se přitom s brazilským prezidentem Jairem Bolsonarem účastnil v New Yorku zasedání Valného shromáždění OSN.

V noci na středu o tom informovala stanice CNN, podle níž Queiroga na rozdíl od dalších členů brazilské delegace zůstane v New Yorku ve dvoutýdenní karanténě. Mluvčí generálního tajemníka OSN televizi CNN bez dalších podrobností sdělil, že organizace aktivovala trasovací proceduru.

Queiroga se v úterý účastnil zasedání VS OSN, na němž brazilský prezident Bolsonaro v projevu mimo jiné kritizoval protikoronavirová opatření, jejichž je dlouhodobým odpůrcem. Bolsonaro také odmítá očkování proti covidu-19 s tím, že má protilátky. Tuto nemoc prodělal brazilský prezident loni v létě. Queiroga na rozdíl od prezidenta očkován je, a to čínskou vakcínou CoronaVac.

Bolsonaro se v New Yorku podle CNN setkal mimo jiné s britským premiérem Borisem Johnsonem či generálním tajemníkem OSN Antoniem Guterresem. I Queiroga si v pondělí podal ruku s Johnsonem, uvedl server americké televize.

Krátce po oznámení brazilského ministerstva zdravotnictví v noci na dnešek, že jeho šéf má pozitivní test na koronavirus, zveřejnil podle CNN Bolsonaro na twitteru video, na němž se brazilský prezident zdraví a podává si ruce se svými příznivci před hotelem v New Yorku, kde je ubytován. Jako obvykle neměl Bolsonaro roušku, za což si vysloužil už dříve i několik pokut od brazilských soudů.

Podle agentury Europa Press je Queiroga druhým členem brazilské delegace, u něhož se koronavirus potvrdil. Už dříve ho testy ukázaly u člena organizačního týmu prezidentské delegace, který se ale akcí neúčastnil a je už od příletu v karanténě v New Yorku.

Tento týden také vyvolala brazilská delegace pozornost fotkou na sociálních sítích, na níž její členové včetně Bolsonara jedí v New Yorku pizzu před restaurací, protože do tamních restaurací a dalších vnitřních veřejných prostor smí jen lidé s potvrzením o očkování proti covidu-19. „Luxusní večeře v New Yorku,“ napsal k fotce na twitteru v neděli Bolsonarův vládní tajemník Luiz Eduardo Ramos.

Reklama

Doporučované