Hlavní obsah

Bolsonaro: Lidé zemřou, to je mi líto, Brazílie se ale nezastaví

Foto: Profimedia.cz

Brazilský prezident Jair Bolsonaro stále nevěří ve vážné dopady koronaviru.

Reklama

Aktuálně nejspíš nejznámějším a nejhlasitějším „popíračem“ vážnosti nemoci COVID-19 je brazilský prezident Jair Bolsonaro. V neděli vyrazil mezi občany do chudé čtvrti Brasílie. „Brazílie se nezastaví,“ tvrdí tvrdohlavě.

Článek

„Je to jen taková malá chřipka,“ prohlásil brazilský prezident Jair Bolsonaro. O víkendu opět porušil dobrovolnou izolaci. Vyšel do ulic Brasílie, třásl si s rukama svých příznivců a znovu zopakoval, že „hysterie a panika okolo COVID-19 vznikla kvůli médiím“.

Prezident se neshodne s guvernéry jednotlivých částí Brazílie. Ti totiž už začali s vyhlašováním opatření, jako jsou zavřené školy a rušení kulturních akcí. Podle víkendových čísel je v dvousetmilionové zemi zatím více než sto obětí koronavirové nákazy. V neděli bylo v Brazílii více než čtyři tisíce potvrzených případů nemoci.

Světové dění během pandemie sledujeme online

Proti Bolsonarovi se dříve v březnu postavil guvernér státu Rio de Janeiro Wilson Witzel. Přerušil letecké i pozemní spojení s brazilskými státy, kde se projevila nákaza koronavirem. Prezident si kvůli tomu stěžoval u nejvyššího soudu. Ten však dal za pravdu Witzelovi, který byl dříve Bolsonarův spojenec.

„Lidé zemřou, to je mi líto,“ řekl podle BBC Bolsonaro, „Nemůžeme ale uzavřít automobilky proto, že se na silnicích bourá,“ použil metaforu kontroverzní prezident. Jeho oficiální kampaň na sociálních sítích zní „Brazílie se nezastaví“. Vysloužil si za to kritiku guvernérů, politiků i odborníků ve zdravotnictví. Proti se postavil dokonce jeho vlastní ministr zdravotnictví.

Foto: Profimedia.cz

Graffiti v brazilském městě Rio de Janeiro.

Bolsonaro si i tak v neděli vyrazil do chudší čtvrti hlavního města. Zastavil se u pouličního prodavače jídla. „Musíme pracovat. Lidé umírají, ale to je na Bohu, my se nemůžeme zastavit,“ říká muž na videu, které prezident sdílel na svých sociálních sítích a všímá si jej agentura Reuters.

Twitter však některá videa, včetně toho, na kterém Jair Bolsonaro mluví s prodejcem, smazal. Argumentuje tím, že prezident porušuje pravidla a doporučení zdravotnických organizací.

Podle Reuters prezident nadále vzdoruje všem odborným i politickým krokům, ke kterým přistupuje takřka celý svět. Prohlásil, že připravuje dekret, který by povolil všem lidem, již svým příjmem živí rodinu, pracovat.

Mezi občany má ale Bolsonaro i své hlasité příznivce. Podle jihoamerické zpravodajky BBC napříč zemí pořádají, většinou majitelé obchodů, jízdy auty, během nichž troubí na podporu prezidentovi a za otevření svých podniků. „Když nás zavřete do karantény, s žádným výsledkem i po dvou týdnech, všechno, čeho dosáhnete, je kolaps ekonomiky,“ říká BBC jeden z nich.

Paradoxem zůstává, že sám prezident Bolsonaro se už dvakrát na koronavirus nechal testovat. Onemocněl totiž jeho tajemník. Oba dva se krátce předtím dokonce setkali s americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který také až nedávno obrátil svoji politiku z popírače vážnosti nemoci COVID-19. Ze Spojených států amerických je totiž nové světové epicentrum. Po setkání s Bolsonarem a jeho tajemníkem je i Trump i jeho brazilský protějšek na nemoc negativní.

Reklama

Doporučované