Hlavní obsah

Bolsonaro nechce, aby Brazílie lákala gaye. Doporučuje sex s místními ženami

Brazilský prezident Jair Bolsonaro je proslulý svými výroky proti sexuálním menšinám.Video: Monika Durajová

 

Reklama

Krajně pravicový politik, známý netolerantním přístupem k menšinám, ve čtvrtek prohlásil, že turisté by spíše měli do jeho země jezdit za sexem se ženami.

Článek

Brazilský prezident Bolsonaro je známý svými kritickými výroky na konto sexuálních i jiných menšin. Ve čtvrtek prohlásil, že nechce, aby se jeho země stala cílem „gay turistiky“.

„Pokud chcete přijet a mít sex se ženou, jen do toho,“ řekl podle webu infobae.com Bolsonaro během čtvrtečního posezení s novináři, kdy byl tázán na svůj často kritizovaný přístup k sexuálním menšinám. „Ale nemůžeme dopustit, aby se naše země stala rájem gay turistiky. Máme rodiny,“ dodal prezident.

Lidskoprávní aktivisté na jeho slova reagovali pobouřeně a vyzývali prezidenta, aby respektoval, že v nejlidnatější latinskoamerické zemi žijí i příslušníci menšin.

„Tohle není hlava státu, to je národní ostuda,“ řekl listu The Guardian poslanec a přední obhájce práv sexuálních menšin David Miranda. „Poskvrňuje obrázek naší země všemi způsoby, které si jen lze představit.“

Další ostrou polemiku vyvolal Bolsonaro jen několik hodin po zmíněných výrocích. Podle deníku O Globo nařídil stáhnout z vysílání reklamu většinově státní banky Banco do Brasil zaměřenou na mladé lidi, v níž účinkují vedle zástupců většinové populace také černoši či transsexuál. Kampaň podle brazilských médií rovněž stála místo ředitele marketingu finančního ústavu. Bolsonaro stažení reklamy nekomentoval, prezident banky však médiím sdělil, že se na něm s hlavou státu shodl stejně jako na odvolání odpovědného ředitele.

Reklama

Doporučované