Hlavní obsah

Bolsonaro vede podle bývalého prezidenta Brazílii „na jatka“

Foto: Reuters

Brazilský exprezident Luiz Inácio Lula da Silva (ilustrační foto).

Reklama

Jair Bolsonaro kriminálně nezodpovědným zacházením s koronavirem vede Brazílii „na jatka“. Je o tom přesvědčený bývalý brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

Článek

V rozhovoru s webem The Guardian Lula da Silva uvedl, že brazilský vůdce riskuje opakování scén z Ekvádoru, kde pohřební služby kvůli koronavirové pandemii nestíhají práci a lidé tak mají doma své zesnulé blízké i několik dní. „Bohužel se obávám, že Brazílie bude kvůli Bolsonarově bezohlednosti hodně trpět… Obávám se, že pokud se to (koronavirus) bude dál šířit, Brazílie by mohla zažít případy, jako jsme viděli v Guayaquilu,“ uvedl 74letý Lula.

Bolsonaro podle kritiků pandemii opakovaně zlehčuje například tím, že o nemoci covid-19 mluví jako o „chřipečce“. Jako jeden z mála světových politiků přitom stále prosazuje znovuotevření ekonomiky navzdory rostoucímu počtu nakažených. Ještě na konci března chodil mezi lidi na ulici a podával si s nimi ruce. Podle brazilského prezidenta je totiž primární udržet zdravou ekonomiku.

Nemocí covid-19, kterou koronavirus způsobuje, se v Brazílii nakazilo už přes 20 000 lidí. V souvislosti s nákazou zemřelo 1124 osob.

„Nemůžeme jen tak svrhnout prezidenta, protože ho nemáme rádi,“ připustil Lula. „Ale pokud se Bolsonaro bude dále snažit vést společnost na jatka - což podle mne dělá - myslím, že instituce budou muset najít způsob, jak problém jménem Bolsonaro vyřešit. To může znamenat i impeachment,“ prohlásila někdejší hlava státu.

Lula da Silva, který vládl od roku 2003 do roku 2010, také uvedl, že Bolsonarovy „groteskní“ činy ohrožují životy ignorováním distančních pokynů zavedených brazilským ministerstvem zdravotnictví.

„Je přirozené, že část společnosti nerozumí potřebě zůstat doma nebo jak je to vážné. Obzvlášť, když je prezident země troglodyt, který říká, že je to jen malá chřipka,“ řekl Lula. „Bolsonaro není natolik psychicky stabilní, aby vedl zemi. Neuvažuje o dopadech jeho destruktivních činů na společnost. Je bezohledný,“ dodal exprezident.

„Hysterický“ ministr zdravotnictví

Lula současnému brazilskému prezidentovi vyčetl i to, že zbavil úřadu ministra zdravotnictví Luize Henriqueho Mandettu, s nímž měl dlouhodobé spory.

Bolsonaro již dříve obvinil ministra zdravotnictví z hysterie proto, že nabádá občany k omezení pohybu. „Mandetta chce hodně prosadit svou vůli, možná má pravdu, ale chybí mu trochu pokory,“ řekl Bolsonaro. Tehdy ještě tvrdil, že „uprostřed bitvy“ ministra zdravotnictví odvolávat nebude. Zároveň ale dodal, že v jeho vládě „nikdo není nepostradatelný“. Od nástupu do úřadu loni v lednu už Bolsonaro vyměnil pět ministrů.

Brazilského prezidenta ze sabotování boje proti šíření koronaviru obvinila i organizace na obranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Jair Bolsonaro nedodržuje doporučovaný odstup, uvedla HRW na svém webu. Navíc prý prezident ohrožuje i své spoluobčany, protože je povzbuzuje, aby se doporučeními neřídili ani oni.

Brazilský exprezident Lula byl v únoru 2019 odsouzen k téměř 13 letům vězení za korupci a praní špinavých peněz kvůli tomu, že podle soudu přijal jako úplatek od stavební firmy OAS luxusní byt. Jeho propuštění umožnil listopadový verdikt nejvyššího soudu, podle něhož nesmí nastoupit výkon trestu odsouzený, který ještě nevyčerpal všechny možnosti odvolání.

Lula obvinění vždy odmítal jako politicky motivovaná, podle něj bylo jejich cílem zabránit mu v návratu do nejvyššího úřadu. Před loňskými prezidentskými volbami patřil k jejich favoritům, v zemi má totiž stále široké řady příznivců. Do vězení musel nastoupit loni v dubnu, což mu znemožnilo kandidovat. Jeho strana pak postavila do voleb jiného kandidáta, jehož Bolsonaro porazil.

Reklama

Související témata:

Doporučované