Hlavní obsah

Bomba jménem Huawei. „Až Čína zmáčkne tlačítko a zhroutí se nám systémy, bude pozdě,“ varuje poslanec

Huawei jako riziko? Místopředsedové sněmovního bezpečnostního výboru Pavel Žáček (ODS) vs. Zdeněk Ondráček (KSČM).Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

aktualizováno •

Špehovat, řídit na dálku cizí technologie nebo vypnout sítě. Odborníci na bezpečnost upozorňují na možné skryté funkce technologií od čínských firem Huawei a ZTE. Ty nařčení odmítají. Jsou skutečně hrozbou pro kritickou infrastrukturu v Česku, jak tvrdí experti? Sledujte Duel místopředsedů bezpečnostního výboru Sněmovny Pavla Žáčka (ODS) a Zdeňka Ondráčka (KSČM).

Článek

Pavel Žáček bere varování Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) „velmi vážně“. Přichází podle něj ale se zpožděním několik měsíců až let. Na rizika čínských zařízení upozornila BIS už před pěti lety. Huawei přitom dál získával důležité zakázky. „Každá technologie může být zneužitá, záleží, v jakých rukou je. To bychom museli veškerou techniku ukončit a vrátit se do doby kamenné,“ relativizuje obavy Ondráček.

Poslanec KSČM má za to, že varování úřadu má vyřadit čínskou společnost z nadcházejících tendrů na dodávky technologických zařízení na Ministerstvu vnitra. „Tím to v podstatě na zlatém podnosu strčíte pod nos jinému operátorovi,“ uvedl poslanec na svém Facebooku, konkrétní informace ale nemá.

Špehují čínské firmy pro stát?

Při používání technologií firem Huawei a ZTE hrozí podle kybernetických expertů na úrovni uživatelů zaznamenávání hovorů, kontrola dat, lokalizace či možnost zcizení informací. U sítí pak přístup k veškerým datům, kontrola nad nimi, u koncových zařízení i podvržení identity. Bezpečnostní složky navíc upozorňují na napojení Huawei na čínské politické a špionážní kruhy.

Vlastnická struktura společnosti Huawei je neprůhledná. Její akcie se neobchodují na burze, přestože jde o jednoho z lídrů trhu s komunikačními technologiemi. Podle Žáčka je čínský státní režim propojený s firmami, které využívá ke své zpravodajské činnosti.

„Pokud bychom sem tuto technologii pustili, jen abychom zkusili, jestli jednou to tlačítko někdo zmáčkne a pak se nám tu zhroutí nemocnice a úřady, policejní, bezpečnostní infrastruktura, tak bude pozdě," míní poslanec ODS. „Já neznám strukturu firmy Huawei. Vycházím pouze z veřejných zdrojů, ale ta firma není navázaná na stát,“ odmítá Ondráček tvrzení, že čínské komerční firmy musí být součinné se státem.

Anketa

Používáte mobilní telefony Huawei?
Ano, je to výrobce telefonů jako každý jiný.
54 %
Ne, obávám se bezpečnostních rizik.
21 %
Ne, z jiných důvodů.
25 %
Celkem hlasovalo 3834 čtenářů.

Vláda nebere varování NÚKIB na lehkou váhu. Uložila 160 klíčovým úřadům a firmám, aby potenciální rizika softwaru a hardwaru čínských společností prověřily.

Telefony od této firmy používají nejen některá ministerstva, ale i zaměstnanci Pražského hradu. Posledním velkým úspěchem Huawei v Česku byla velká zakázka na datové centrum polostátního energetického gigantu ČEZ. Protože má Huawei zájem i o další strategické zakázky, požádal si loni v červnu o bezpečnostní prověrku.

Vyloučí stát čínské firmy z boje o veřejné zakázky?

NÚKIB ve své nové metodice píše, že rizika Huawei a ZTE můžou úřady zohlednit při výběrových řízeních. A to už při zadávání veřejných zakázek, jak je to běžné například v Německu. Legislativu, která by čínské a ruské společnosti z podílu na chodu strategických odvětví vyloučila, připravuje KDU-ČSL.

O varování NÚKIB jednal v prosinci s premiérem Andrejem Babišem (ANO) na soukromé půdě – u Babiše v Průhonicích – čínský velvyslanec Čang Ťien-min. Dnes se diplomat potkal s ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem (ČSSD).

Ve čtvrtek také stihl schůzku s předsedou Senátu Jaroslavem Kuberou (ODS), podle kterého ambasador označil za chybu, že se na sociální síti vyjádřil k předvánoční schůzce s premiérem.

Předseda KSČM Vojtěch Filip zvedne téma Huawei podle informací serveru Neovlivní.cz na své právě probíhající návštěvě Číny.

Reklama

Doporučované