Hlavní obsah

Sebevražedný útočník na tržišti v Bagdádu zabil nejméně 35 lidí

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Nejméně 35 mrtvých a šest desítek zraněných si v pondělí večer vyžádal výbuch bomby, kterou odpálil sebevražedný útočník na bagdádském předměstí. K útoku na tržišti se přihlásila teroristická skupina Islámský stát.

Článek

Exploze se odehrála na tržišti v Madínat as-Sadr den před muslimským svátkem íd al-adhá, kdy byl prostor plný nakupujících. S odvoláním na irácké bezpečnostní zdroje o tom informovala agentura Reuters.

Podle informací irácké policie a nemocnic jsou mezi oběťmi i ženy a děti. Zranění utrpělo více než 60 lidí a počet obětí pravděpodobně ještě stoupne, protože mnoho ze zraněných je podle lékařů v kritickém stavu.

Premiér Mustafá Kázimí oznámil, že policie už zahájila vyšetřování incidentu. Bez dalších podrobností také uvedl, že byl zatčen velitel federálního policejního útvaru zodpovědného za oblast tržiště ve čtvrti Madínat as-Sadr.

„Tento hrůzostrašný zločin cílil na civilisty v Madínat as-Sadr v předvečer íd al-adhá… Nedopřejeme si odpočinku, dokud terorismus nevyrveme z jeho kořenů,“ napsal na Twitteru prezident Barham Sálih.

Podle informací irácké policie a nemocnic jsou mezi oběťmi i ženy a děti. Zranění utrpělo více než 50 lidí a řada stánků a obchodů na tržišti shořela. Podle lékařů může bilance mrtvých stoupat, protože část zraněných je v kritickém stavu.

Islámský stát prostřednictvím služby Telegram sdělil, že jeden z příslušníků hnutí opásaný vestou s výbušninami se odpálil uprostřed davu na tržišti v Madínat as-Sadr. Den před muslimským svátkem íd al-adhá byl prostor plný nakupujících.

Tržiště v této hustě zalidněné čtvrti se letos stalo terčem útoku už potřetí. V dubnu zabila bomba nastražená v automobilu nejméně čtyři osoby. Na konci června bylo při explozi bomby zraněno nejméně 15 lidí.

Reklama

Doporučované