Hlavní obsah

Bombardéry F-35 poprvé v bojové akci. Izrael je nasadil jako vůbec první země

Izrael jako první stát nasadil do boje bombardér F-35. Takhle tyto stroje létají (zdroj: Israel Defence Forces).Video: Marek Baloun, Youtube.com

 

Reklama

Izraelské letectvo jako první nasadilo bombardér 21. století.

Článek

Izraelské letectvo jako první na světě útočilo stíhacím bombardérem F-35, označovaným za bojový letoun 21. století. Generálmajor Amikam Norkin to řekl před veliteli zahraničních armád a ukázal snímky F-35 kroužícího nad libanonským hlavním městem Bejrútem. Podle Norkina letectvo nasadilo tyto stroje dvakrát při operacích na Blízkém východě.

„Jsme první na světě,” řekl. Bombardéry F-35 mají schopnost krátkého vzletu i přistání a jsou téměř nezachytitelné radarem. Výrobcem je firma Lockheed Martin a tato letadla jsou určena hlavně americké armádě a velmi úzkému okruhu amerických spojenců, mezi nimiž je Izrael.

Norkin také podal bilanci o raketových útocích na Golanské výšiny ze Sýrie. Podle něj tam bylo vypáleno 32 raket a na izraelská letadla při odvetných operacích pak ze Sýrie vzlétlo 100 raket protiletecké obrany. Norkin raketové útoky na Izrael připsal íránským jednotkám Kuds, což jsou oddíly Íránských revolučních gard operující v cizině.

Izraelské letectvo v nebývale intenzivních protiútocích bombardovalo 50 íránských cílů v Sýrii, což je podle armády „jedna z nejrozsáhlejších operací letectva za minulé desetiletí”. Kromě pozic členů jednotek Kuds Izraelci útočili také na logistická velitelství, vojenský tábor a stanoviště rozvědky.

„Ověřovali jsme, co Íránci dělají v naší blízkosti. Jednotky Kuds zřídily základnu T-4 ve vzdálenosti 250 kilometrů od Izraele. Odtud se na nás pokoušeli zaútočit bezpilotním letadlem, které se před několika měsíci dostalo nad Izrael. Zjistili jsme pak, že na této základně skladují zbraně včetně protivzdušných systémů, proto jsme na ni minulý měsíc zaútočili,” řekl Norkin.

Izrael se držel stranou syrské války, ale od počátku dal najevo, že bude bránit vyzbrojování libanonského Hizballáhu a hrozbě ze strany Íránu. Hizballáh a Írán jsou spolu s Ruskem hlavní spojenci Damašku, Írán poskytuje Hizballáhu výzbroj.

Reklama

Doporučované