Hlavní obsah

Bombový atentátník, který útočil na Manhattanu, byl v New Yorku odsouzen na doživotí

Ahmad Rahami byl odsouzen na doživotí. Video: Johana Trešlová, AP

 

Reklama

Ahmad Khan Rahami, Američan afghánského původu, který v září roku 2016 podomácku vyrobenou bombou z tlakového hrnce zranil na Manhattanu 30 lidí, byl v úterý v New Yorku odsouzen k trestu doživotí. Rahami byl potrestán i za pokus o atentát v New Jersey, kde jeho bomba nezpůsobila žádnou škodu.

Článek

V New Yorku byl odsouzen Ahmad Khan Rahami, který v roce 2016 spáchal teroristický útok, při němž bylo zraněno 30 lidí. Doživotní trest si bude odpykávat i za pokus o atentát v New Jersey, kde jím nastražená bomba nikoho nezranila. Rahami vyznává radikální islám a i během svého pobytu ve vězení se snažil spoluvězně radikalizovat. Podle státních zástupců neprojevil během procesu žádnou lítost.

Policie Rahamiho dopadla po dvoudenním pátrání a následné přestřelce. Při zatýkání byli zraněni dva policisté i pachatel. Rahami byl usvědčen především na základě stop DNA a otisků prstů, které se našly na zbytcích bomby, jež vybuchla v newyorské čtvrti Chelsea. U soudu byl přítomen i jeho otec, který bezpečnostní složky upozorňoval již v roce 2014 na to, že jeho syn je potenciálně nebezpečný.

Třicetiletý Rahami nastražil 17. září 2016 první bombu poblíž trasy charitativního závodu v New Jersey. Díky změnám, které proběhly na poslední chvíli, však nedošlo při jejím výbuchu k žádným zraněním. Dvě další bomby pak Rahami umístil do čtvrti Chelsea, přičemž jen jedna z nich skutečně vybuchla.

Reklama

Související témata:

Doporučované