Hlavní obsah

Bomby, granáty i improvizovaná munice. Ruští vojáci čistí Aleppo

Po dobytí města přichází na řadu ženisté, kteří likvidují nastražené trhaviny a nevybuchlé bomby.Video: Marie Vladyková

 

Reklama

Po dobytí Aleppa se syrská armáda připravuje na ofenzivu východně od města. V boji zdevastovaných čtvrtích jsou teď vidět hlavně ruští ženisté.

Článek

Dům po domu, ulici za ulicí procházejí ruští ženisté téměř vylidněné části na jihozápadě Aleppa. Tvrdé boje mezi povstalci a vládními jednotkami podporovanými šíitskými milicemi zanechaly celé čtvrtě v troskách. Ustupující rebelové v nich zanechali nastražené trhaviny, ruští ženisté ale likvidují i nevybuchlé bomby shozené syrským letectvem.

„Pracujeme v oblasti, kde jsme našli velké množství bomb, granátů a nábojů do minometů,“ popisuje práci ženistů šéf Mezinárodního centra pro odminování při ruské armádě. S kontrolou jihozápadní oblasti města jsou vojáci pomalu u konce.

Ve východním Aleppu používají ruští vojáci k zneškodnění bomb i speciálního robota.

Jednotka našla i mnoho střel vyrobených z plynových láhví. Jedná se o podomácku vyrobené dělostřelecké granáty. Podle vojáků je dřív používali povstalci.

Když ženisté nějakou oblast nebo dům prohledají a odstraní trhaviny, označí ho červeným ruským nápisem „žádné miny“.

Ofenziva nekončí

Poté co se režimu prezidenta Bašára Asada podařilo dostat poslední ostrůvky odporu pod kontrolu, tisíce rezervistů syrské armády se připravují na další operaci.

Na rozdíl od dobývání Aleppa by ofenziva východně od města měla být výhradně pod taktovkou syrské armády. Neměly by se jí účastnit šíitské milice z Iráku, ani bojovníci z libanonského Hizballáhu. Jediní zahraniční vojáci by být měli podle serveru al-Masdar poradci z ruské armády.

Není jasné, kdy přesně by ofenziva měla začít.

Syrský režim Aleppo získal v prosinci po měsících obléhání a leteckých úderů. Prezident Asad v nedávném rozhovoru prohlásil, že po dobytí města je jeho vláda na cestě k vítězství. Smrtící bombardování východní části ovládané rebely bylo podle Asada ospravedlněné.    

Šestiletý konflikt zanechal hlavně východní části Aleppa v troskách. Přes třicet tisíc domů je podle OSN neobyvatelných. Ve zničené části kdysi žilo 1,5 milionu lidí.

Reklama

Doporučované