Hlavní obsah

Bonmoty o likvidaci novináře ohrožují a mohou zdánlivě ospravedlňovat útoky na ně

Novináři, kteří pracují na důležitých tématech, jsou zranitelní všude, říká Joanna Levisonová z Rádia Svobodná Evropa.Video: Adam Junek

 

Reklama

Vražda maltské investigativní reportérky dokazuje, že pátrací žurnalistika má velkou váhu a je po ní poptávka, říká Joanna Levisonová z Rádia Svobodná Evropa.

Článek

Nastražená výbušnina v autě za bílého dne zabila maltskou investigativní reportérku Daphne Caruanu Galiziovou. Novinářka platila za tvrdou kritičku vysokých maltských politiků a psala o velkých korupčních aférách včetně proslulých Panama Papers. V poslední době se věnovala podle deníku The Guardian také napojení podezřelých finančních toků z Ázerbájdžánu právě na ostrovní stát.

„Investigace je nebezpečná, zvlášť když míříte na mocné. Samozřejmě jsou státy, kde je situace tradičně horší, ale případ Galiziové ukazuje, že se útoky, které se v posledních letech stupňují, mohou odehrát i ve státech patřících do Evropské unie. A to je alarmující,“ říká ve Výzvě Joanna Levisonová, šéfka vztahů s veřejností Rádia Svobodná Evropa, která se mimo jiné věnuje projektům na ochranu novinářů.

Jak se odráží móda kritizovat novináře na jejich zranitelnosti? Podrývají politici věrohodnost médií a jaké to má důsledky? Co je možné udělat pro větší bezpečí žurnalistů? A jaké chyby udělala média v minulosti, které je připravily o část respektu veřejnosti? I o tom v rozhovoru s Joannou Levisonovou. V úvodním videu v tlumočené verzi, nebo zde v původním anglickém znění:

Rozhovor s Joannou Levisonovu v původním znění.Video: Adam Junek

Reklama

Související témata:

Doporučované