Hlavní obsah

Borci ze Žiliny mohou Plzni pomoci ve stíhačce. Pokud FIFA nezasáhne

Foto: Profimedia.cz

Filip Kaša (vlevo) ještě v dresu MŠK Žilina v utkání s Podbrezovou.

Reklama

Pokud FIFA neupraví nyní platné regule o přestupních oknech, může se stát, že fotbalisté vyhození nedávno kvůli koronavirové krizi ze Žiliny, nastoupí ještě v tomto soutěžním ročníku v české lize. Plzeň jedná s obráncem Kašou.

Článek

Svět vykolejený koronavirovou krizí může vedle ohrožení životů a zdraví nabídnout i velmi bizarní fotbalové příběhy. K jednomu z nich se dost možná schyluje v české fotbalové Fortuna lize.

Pokud se totiž vbrzku nějak nepozmění stávající pravidla, může se stát, že se některé české kluby po 21. červnu posílí například o hráče propuštěné na konci března v Žilině. A teď pozor: tito hráči by pak dokonce ještě mohli zasáhnout do ligových bojů probíhajícího soutěžního ročníku.

Například stoper Filip Kaša, se kterým jedná Viktoria Plzeň, by západočeskému klubu mohl vypomoci ve stíhačce vedoucí Slavie Praha. Do boje o titul by se na plzeňské straně mohl zapojit i další bývalý hráč Žiliny, střední záložník Miroslav Káčer, který bývá spojován i s Baníkem Ostrava.

„Ano, je to tak. Profesionální hráči bez smlouvy mohou od 21. června 2020, kdy se v Česku otevírá přestupní okno, uzavřít s českým klubem novou profesionální smlouvu. A od momentu, kdy ji na asociaci zaregistrujeme, mohou za svůj nový klub nastupovat. A to i v tomto soutěžním ročníku 2019/20,“ říká Jan Pauly, generální sekretář Fotbalové asociace ČR.

„Platí základní pravidlo FIFA, že jeden hráč smí být v jednom ročníku registrován nejvýše ve třech klubech a nastoupit smí nejvýše za dva kluby,“ dodává Pauly.

To by například pro Kašu nebo Káčera platilo. V sezoně 2019/20 dosud nastupovali jen za MŠK Žilina. A Viktoria Plzeň by se tak stala jejich druhým klubem v sezoně 2019/20. Což regule umožňují.

Bizarní stav, který by leckomu mohl zavánět přinejmenším bizarností, když ne zpochybněním regulérnosti soutěže, nastal ze dvou důvodů, jež vyvolala koronavirová krize.

Zaprvé je nezvyklé, aby klub, zde Žilina, dával svým hráčům výpověď ze smlouvy uprostřed sezony mimo přestupní okno.

Zadruhé jsou za standardních podmínek letní přestupová okna nastavena tak, aby začínala až po skončení předchozího soutěžního ročníku. Vzhledem k tomu, že je nyní česká liga přerušena a náznak možného restartu se od úterní vládní tiskové konference spojuje s datem 8. června, je nabíledni, že 21. června ještě soutěžní ročník 2019/20 patrně dohraný nebude.

„Data přestupních oken se hlásí na FIFA rok dopředu. A sami s nimi hýbat nemůžeme,“ říká Jan Pauly. „Dokážu si ale představit, že v příštích dnech učiní nějaké opatření v tomto smyslu FIFA.“ Pokud by FIFA nařídila, že se v každé zemi musí její přestupní okno posunout za konec nyní přerušeného soutěžního ročníku, mohli by pak žilinští fotbalisté nastoupit v české lize až v sezoně 2020/21.

Připomeňme si, že v poslední březnový den dostalo 15 hráčů MŠK Žilina informaci, že klub je v likvidaci a že jim jejich smlouvy vypověděl. Majitel klubu Jozef Antošík tak reagoval na skutečnost, že hráči odmítli jeho předchozí návrh na snížení mezd až o 80 procent a chtěli o věci vyjednávat přes hráčskou asociaci.

Mezi hráči, kterým byla smlouva vypovězena, byli i český stoper Filip Kaša a jeho slovenský spoluhráč, odchovanec žilinského klubu Miroslav Káčer. Oba mají agenty z Prahy. Filipa Kašu nyní zastupuje David Nehoda, který říká: „Mohu potvrdit, že jednáme s Viktorií Plzeň.“ Káčera zastupuje agentura K2K Sports, ve které působí Karol Kisel a Martin Latka.

Silnou spojnicí obou hráčů na Viktorii Plzeň je Adrián Guľa, bývalý kouč Žiliny, který nyní působí na západě Čech.

Celý příběh kolem Žiliny je velmi nestandardní. V zásadě totiž fotbalové řády, přinejmenším ty české, na základě předpisů FIFA ustanovují, že v průběhu soutěžního ročníku klub prakticky nemůže hráči smlouvu vypovědět, pokud text kontraktu výslovně nestanoví něco jiného. Nebo pokud se hráč nedopustí nějakého opravdu mimořádného prohřešku.

Nicméně k výpovědím v Žilině ve spojitosti s vyhlášením likvidace společnosti, která klub provozuje, na konci března došlo. A podle všeho v souladu s tamní fotbalovou legislativou.

V průběhu dubna ještě hráčům dobíhají výpovědní lhůty, a smlouvám tedy dobíhá účinnost. Kdyby chtěli například v Česku podepisovat smlouvy v květnu nebo před 21. červnem, musela by věc ve speciálním řízení posuzovat FIFA, která by patrně zkoumala, co vlastně znamená ona žilinská „likvidace“, protože jde o opravdu specifický případ.

Nicméně od 21. června, kdy se v Česku otevírá přestupní okno, mohou české kluby například zmiňované volné žilinské hráče angažovat. Jak už jsme předeslali, pokud ještě nedojde ke změnám a FIFA nenařídí nějakou revizi ohledně dat přestupních oken v jednotlivých zemích.

Vzhledem k tomu, že klubům kvůli koronavirovým opatřením hrozí ekonomická krize, nelze vyloučit, že se v létě může počet volných hráčů na fotbalovém trhu výrazně navýšit, pokud ve svém klubu dostanou po sezoně výpověď.

Neuškodí proto připomenout jedno základní pravidlo pro volné profesionální hráče. Pokud účinnost jejich smlouvy skončí před koncem přestupního období a v jeho průběhu nové angažmá neseženou, mohou novou profesionální smlouvu uzavřít i později, tedy kdykoli a kdekoli, i mimo přestupní období.

Sezona rozbitá na celém kontinentu kvůli koronavirovým opatřením může přinést ještě mnohé zapeklité a bizarní případy. Vykladači fotbalových norem budou mít v příštích měsících bezpochyby napilno.

Reklama

Doporučované